SASTOJCI
za biskvit
2 cela jaja
+ 3 belanca
za biskvit
2 cela jaja
+ 3 belanca
80g secera
1 kesica vanil secera
60g brasna
15g gustina
malo manje od pola kesice praska za pecivo
2 pune kasike kakao
1 kesica vanil secera
60g brasna
15g gustina
malo manje od pola kesice praska za pecivo
2 pune kasike kakao
Za kremu
4 dl slatke pavlake
200 g sira za kolace (philadelphia ili neki drugi)
3 kasike secera u prahu
1 instant zelatin
1 kesica slag fix
4 dl slatke pavlake
200 g sira za kolace (philadelphia ili neki drugi)
3 kasike secera u prahu
1 instant zelatin
1 kesica slag fix
i jos
1 tegla kompota od visanja (720ml)
1 tegla kompota od visanja (720ml)
PRIPREMA
Ukljucite pecnicu na 200°C pa pocnite sa pripremanjem biskvita.
Odvojite zumanca od belanaca. Posebno umutite 5 belanaca u cvrst sam,a onda postepeno dodajte polovinu secera pa nastavite da mutite dok se secer fino ne rastopi.Zatim u drugoj posudi umutite 2 zumanca sa preostalim secerom i vanil secerom,takodje mutite dok se secer ne rastopi.
Umucena zumanca dodajte samu od belanaca i mutite jos malo dok se sve lepo ne sjedini (ako vam je lakse mozete sve zajedno da mutite,ja sam navikla ovako).Brasno umesajte sa gustinom i praskom za pecivo pa postepeno dodajte masi uz lagano mesanje kasikom ili varljacom da masa ne bi spala. Na kraju dodajte kakao i sve fino sjedinite.
Masu izlijte u pleh(od pecnice 35×40) sa pek papirom i pecite prvih 5-6 min na 200°C a onda smanjite na 180 °C.
Gotov biskvit sa sve pek papirom prevrnite na cistu kuhinjsku krpu na koju ste predhodno posuli malo kristal secera da se biskvit ne bi zalepio,uklonite pek papir pa duzu stranu biskvita pomocu krpe nezno zarolajte u rolat. Ostavite ga tako sa sve krpom da se ohladi.
Ukljucite pecnicu na 200°C pa pocnite sa pripremanjem biskvita.
Odvojite zumanca od belanaca. Posebno umutite 5 belanaca u cvrst sam,a onda postepeno dodajte polovinu secera pa nastavite da mutite dok se secer fino ne rastopi.Zatim u drugoj posudi umutite 2 zumanca sa preostalim secerom i vanil secerom,takodje mutite dok se secer ne rastopi.
Umucena zumanca dodajte samu od belanaca i mutite jos malo dok se sve lepo ne sjedini (ako vam je lakse mozete sve zajedno da mutite,ja sam navikla ovako).Brasno umesajte sa gustinom i praskom za pecivo pa postepeno dodajte masi uz lagano mesanje kasikom ili varljacom da masa ne bi spala. Na kraju dodajte kakao i sve fino sjedinite.
Masu izlijte u pleh(od pecnice 35×40) sa pek papirom i pecite prvih 5-6 min na 200°C a onda smanjite na 180 °C.
Gotov biskvit sa sve pek papirom prevrnite na cistu kuhinjsku krpu na koju ste predhodno posuli malo kristal secera da se biskvit ne bi zalepio,uklonite pek papir pa duzu stranu biskvita pomocu krpe nezno zarolajte u rolat. Ostavite ga tako sa sve krpom da se ohladi.
Visnje dobro ocedite od soka.
Za kremu: Umutite posebno slatku pavlaku i posebno sir za kolace sa secerom u prahu,pa sve dobro sjedinite.
Zelatin pripremite prema uputstvu na kesici pa umesajte u pripremljenu kremu uz brzo mesanje,na kraju istresite kesicu slag fix-a i sve dobro izmesajte.
Za kremu: Umutite posebno slatku pavlaku i posebno sir za kolace sa secerom u prahu,pa sve dobro sjedinite.
Zelatin pripremite prema uputstvu na kesici pa umesajte u pripremljenu kremu uz brzo mesanje,na kraju istresite kesicu slag fix-a i sve dobro izmesajte.
Ohladjeni biskvit odmotajte iz krpe i prerezite na pola tako da dobijete dva pravougaona biskvita(17,5×40). Jednu polovinu biskvita nezno prenesite na alu foliju i onda krenite sa filovanjem.
Nanestite kremu debljine 1,5 cm na biskvit preko kreme po sredini u jednom redu poredjajte ocedjene visnje.Onda nezno spojite jedan i drugi kraj biskvita u rolat.
Okrenite sastav prema dole i pazljivo pricvrstite pomocu alu folije (fiksirajte rolat)i ostavite u frizider na par sati da se ohladi i stegne.
Isto uradite i sa drugim preostalim biskvitom.
Nanestite kremu debljine 1,5 cm na biskvit preko kreme po sredini u jednom redu poredjajte ocedjene visnje.Onda nezno spojite jedan i drugi kraj biskvita u rolat.
Okrenite sastav prema dole i pazljivo pricvrstite pomocu alu folije (fiksirajte rolat)i ostavite u frizider na par sati da se ohladi i stegne.
Isto uradite i sa drugim preostalim biskvitom.
Sigurno ce vam ostati malo kreme,cuvajte je za dekoraciju (ja nisam,pozurila sam da napravim desert u casi pa sam kasnije morala da mutim slag).
Ohladjen rolat izvadite iz folije,secite na male rolate(5-6cm) i dekoristite preostalom kremom (ili slagom) i visnjama i uzvajte !
Ohladjen rolat izvadite iz folije,secite na male rolate(5-6cm) i dekoristite preostalom kremom (ili slagom) i visnjama i uzvajte !
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar