subota, 3. ožujka 2018.

Pahuljasti kolač s višnjama



Sastojci
Biskvit
6 jaja (većih ili srednjih)
140 g šećera
140 g brašna (glatkog)
2 male žličice praška za pecivo
1 velika žlica kakaa
Krema
750 ml hladne vode
6 velikih žlica šećera razom punih
6 velikih žlica gustina (škrobnog brašna) vrhom punih
1 vanilin šećer
3 vrećice praška za šlag pjenu s okusom slatkog vrhnja (3x40g)
300 ml hladnog mlijeka
I još
1 staklenka višanja u kompotu (bez koštica)
1 kutija piškota (od 200 g)
100 ml hladnog mlijeka
1 velika žlica ruma
150 ml vrhnja za šlag
Priprema
Za biskvit
1.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke stući u čvrsti snijeg (šaum) uz postepeno dodavanje šećera. U smjesu dodati žumanjke i sve mikserom izraditi u pjenastu smjesu. Pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo te ih prosijati na smjesu od jaja i šećera. Pažljivo kuhačom sjediniti smjesu koju usuti u posudu za pečenje (dim. cca 23×38) i peći 20 minuta na 200°C. Ostaviti da se ohladi.
Za kremu
1.
U posudi izmiješati gustin, obje vrste šećera i hladnu vodu i staviti na vatru miješajući žicom za snijeg dok se krema ne zgusne i provrije. Skloniti s vatre i potpuno ohladiti povremeno miješajući.
2.
Posebno umutiti 3 vrećice praška za šlag pjenu s 300 ml mlijeka u čvrsti šlag kojeg umiješati u ohlađenu kremu od gustina miješajući mikserom najslabijom brzinom.
3.
Višnje iz staklenke ocijediti od soka.
Biskvit prerezati jednom vodoravno te donju koru premazati trećinom kreme. Na kremu rasporediti ocijeđene višnje pa ih premazati drugom trećinom kreme. Zatim složiti piškote koje vrlo kratko namočiti u mlijeko s rumom pa premazati ostatkom kreme i poklopiti drugom polovicom biskvita.
4.
Cijeli kolač omazati šlagom i ukrasiti po želji te ga dobro ohladiti u hladnjaku.
http://kucnikutak.info/

Nema komentara:

Objavi komentar