Sastojci:
  • 1 list velike oblande
  • 300 gr kristal šećera
  • 4 kašike meda ili 2 kašike svetlog pekmeza ( ja sam pravila obe varijante i potpuno je isti efekat, nikakve razlike, tako da možete staviti šta bilo, a mislim čak da ni med a ni pekmez nisu potrebni, ako isprobam i tako, dopisaću )
  • 250 gr posnog margarina
  • 200 gr mlevenog posnog keksa
  • 200 gr seckanih ili blendiranih oraha ( ja blendiram, da imam mešano seckane i mlevene orahe )
Priprema:
Staviti na srednju vatru šećer da se otopi. Povremeno mešati, pred kraj mešati više, paziti da ne zagori, treba da je braon boje, ali ne pretamne i da nema grudvica. Smanjiti vatru ukoliko počne jače da tamni a sve grudvice nisu otopljene.
Zatim dodati med ili pekmez i odmah i iseckan margarin.
Malo će zapeniti i pazite tad je jako vruće ali mešajte.
Mešajte sledećih nekoliko minuta. Margarin će se u početku odvojiti od šećera ali kako se sve polako zagreva uz mešanje sjediniće se.
Kada se sjedini skloniti sa vatre pa dodati orahe i keks i sjediniti.
Ova masa se ne steže baš tako jako kao grilijaš štanglice sa jajima pa ostavite par minuta da odstoji pa na hrapavu stranu pola oblande istresite celu smesu , poravnajte i prekrijte drugom oblandom.
Odgore stevite tacnu ili tepsiju, malo opteretite oblandu.
Ukoliko krene da vam curi sastrane ispod stavite papir za pečenje pa ivice podignite uspravno i zavijte oblandu, pa onda stavite nešto teže odgore, da drži i list oblande da se zalepi i papir.
Ostaviti da se dobro stegne.
Ja nisam mogla da čekam, držala sam sat vremena u zamrzivaču, samo što pre da ručkamo.
Izvor : www.brzikolaci.com