četvrtak, 14. veljače 2019.

Tortica od čokolade i vanilije



Mala torta za prijateljev rođendan! Dvije kreme, čokoladna i od vanilije, s mekanim biskvitom od snijega i kakaa i jakom aromom ruma. Baš kako treba biti! Izvrsna, jednostavna i jako, jako ukusna mala tortica za veliko iznenađenje
Sastojci 6 osoba
Za biskvit
4 bjelanjka
55 g šećera
20 g vanilin šećera
60 g glatkog brašna
20 g kakaa
par kapi limunova soka
prstohvat soli
3 žlice ruma
Za kreme
4 žumanjka
5 dl mlijeka
60 g šećera
20 g vanilin šećera bourbon
40 g gustina
prstohvat soli
žličica ruma
100 g čokolade
80 g maslaca
Priprema
Priprema biskvita
1.
Zagrijati pećnicu na 180°.
Tući bjelanjke sa solju dok se ne zapjene. Uliti limunov sok. Postupno dodavati šećer. Miksati 10-ak minuta dok se šećer ne rastopi i dobije se čvrsti snijeg.
Postupno dodavati prosijano brašno s kakaom u smjesu i ručno miješati lopaticom ili kuhačom dok se sve ne poveže.
U namašćeni i pobrašnjeni kalup (20 cm) izliti smjesu, poravnati je i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 25-30 minuta (na srednju rešetku), ili dok ne dobije boju odozgo.
Ohladiti biskvit na sobnu temperaturu.
Priprema kreme
1.
U zdjelici istući žumanjke sa šećerom i solju, umiješati gustin u smjesu s jajima, dobro izmiješati, dodati rum i malo zagrijanog mlijeka u smjesu, i sve dobro promiješati.
Smjesu uliti u vruće mlijeko i pjenjačom miješati dok ne zakipi. Kad se pojave mjehurići, maknuti s vatre.
Podijeliti kremu na dva jednaka dijela. U jednu, dok je još vruća, dodati sitno narezanu čokoladu i miješati dok se čokolada potpuno ne rastopi.
Prekriti kreme prozirnom folijom da se ne stvori kožica. Staviti hladiti.
U ohlađene kreme umiksati maslac na sobnoj temperaturi (po 40 g maslaca u svaku).
2.
Biskvit prerezati napola. Donji dio biskvita položiti u kalup za tortu, poškropiti ga rumom, pa na njega namazati bijelu kremu (ili prvo čokoladnu, kako želite).
Na prvu kremu namazati i drugu kremu. Poklopiti drugim dijelom biskvita i ponoviti postupak. Hladiti tortu nekoliko sati da se dobro stegne.
Ohlađenu tortu odvojiti od kalupa, zagladiti stranice i, po želji, namazati stranice ostatkom kreme (ako ste prilikom sastavljanja torte ostavili malo za kasnije).
Posipati kakaom i ukrasiti po želji (ja sam napravila čokoladne praline).
Posluživanje
Rezati na kriške dobro ohlađenu tortu.
trendistyle.net

Nema komentara:

Objavi komentar