ponedjeljak, 11. veljače 2019.

Lađice sa sirom ili mljevenim mesom



Sastojci
za tijesto
450 g brašna
1,5 dl mlijeka
1,5 dl kisele vode
0,5 dl ulja
1 kom bjelance
20 g svježeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
fil
300 g mljevenog mesa
1 manja glavica luka
malo mrkve, paprike zelene i crvene, sjeckani peršun
začini po potrebi so, biber, crvene mljevena paprika
ili
300 g feta sira
po želji sjeckani peršun
1 kom žumance za premazati peciva
Priprema
1.
Podgrijati mlijeko da bude mlako, dodati kvasac i šećer i ostaviti da nadođe. Kiselu vodu podgrijati da bude mlaka. U posudu sipati kvasac, kiselu vodu ulje, so i bjelance i izmiješati. Dodavati postepeno brašno i mijesiti da tijesto bude glatko i elastično. Pokriti ga krpom i ostaviti da naraste.
2.
Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 6 loptica, ili više za manje lađice.
3.
Svaku lopticu istanjiti na 0,5 cm debljine
4.
sa dvije suprotne strane zasjeći nožem, po oko 2 cm od ivica kruga
5.
po sredini staviti fil, odmaknut od ivica isječenog kruga oko 2 cm

6.
polukrug koji je isječen s jedne strane prebaciti preko fila na drugu stranu da ivica bude ravna sa ivicom srednjeg kruga
7.
s druge strane polukrug koji je isječen prebaciti preko fila na drugu stranu i poravnati sa ivicom kruga
8.
Izmiješati sir i isjeckani peršun, ja sam koristila meki sir, mislim da je bolja feta
9.
Gotove lađice stavljati u pleh prekriven pek papirom
10.
Premazati žumancetom razmućenim sa malo ulja, ostaviti da narastu i peći na 200 C
11.
Fil: Na malo ulja prodinstati luk, dodati isjeckano povrće i mljeveno meso, začiniti po potrebi i dinstati 20-ak minuta
IZVOR:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar