Ima ga u toku cijele sezone, a sigurno niste znali za sva ova ljekovita svojstva. Namirnica koja je veoma korisna po zdravlje, a u određenim kombinacijama i vrlo ukusna.
Uvijek je na trpezi – ljeti u svježem a zimi u ukiseljenom obliku. Ako ste pomislili na kupus, niste pogriješili.
Ko još ne voli kada se na trpezi nađu sarma ili podvarak? Pored toga što je ukusan, kiseli kupus je i izuzetno zdrav, budući da sadrži fitonutrijente, sumporna jedinjenja koja naše tijelo štite od raka želuca.
Zbog toga ga često ljekari i preporučuju ljudima koji imaju problema sa varenjem i generalno osjetljiv želudac.
Ovo su ljekovita svojstva kiselog kupusa
- Iscjeljuje oštećenu kožu izazvanu prekomernom izlaganju UV zraka, a pored toga je i podmlađuje.
- Ublažava stres
- Poboljšava raspoloženje
- Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca jer je bogat vitaminom B12
- Pomaže pri izgradnji kostiju
- Jača imunitet
- Blagotvorno djeluje na organe za varenje, želudac i crijeva
- Pomaže pri izlučivanju štetnih materija iᴢ organizma
- Snižava povišeni holesterol
- Iscjeljuje oštećenu kožu izazvanu prekomernom izlaganju UV zraka, a pored toga je i podmlađuje.
- Ublažava stres
- Poboljšava raspoloženje
- Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca jer je bogat vitaminom B12
- Pomaže pri izgradnji kostiju
- Jača imunitet
- Blagotvorno djeluje na organe za varenje, želudac i crijeva
- Pomaže pri izlučivanju štetnih materija iᴢ organizma
- Snižava povišeni holesterol
Izvor: dnevno
Nema komentara:
Objavi komentar