SASTOJCI:
500 g keksa
1 l mlijeka
12 kašika šećera
2 vanilin šećera
3 jaja
8 kašika griza
1 kašika gustina
500 g keksa
1 l mlijeka
12 kašika šećera
2 vanilin šećera
3 jaja
8 kašika griza
1 kašika gustina
125 g margarina
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike vode
2 kašike šećera u prahu
50 g margarina
Za dekoraciju:
50 g sjeckanih oraha
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike vode
2 kašike šećera u prahu
50 g margarina
Za dekoraciju:
50 g sjeckanih oraha
PRIPREMA:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke ostaviti na stranu.
U manjoj posudi za miješanje dodati žumanca, šećer i vanilin šećer i sjediniti žicom za mućenje.
Dodati 150 ml mlijeka, promiješati, dodati zatim griz i gustin i promiješati da se dobije ujednačena masa.
Preostalo mlijeko staviti na šporet da prokuha. Kada prokuha, skloniti sa šporeta i umiješati pripremljeni griz.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke ostaviti na stranu.
U manjoj posudi za miješanje dodati žumanca, šećer i vanilin šećer i sjediniti žicom za mućenje.
Dodati 150 ml mlijeka, promiješati, dodati zatim griz i gustin i promiješati da se dobije ujednačena masa.
Preostalo mlijeko staviti na šporet da prokuha. Kada prokuha, skloniti sa šporeta i umiješati pripremljeni griz.
Vratiti na šporet i kuhati na umjerenoj temperaturi oko 5 minuta, dok se krema ne zgusne.
Važno je kuhati na umjerenoj temperaturi da fil ne bi zagorio i konstantno miješati.
U još vrući fil od griza dodati na kocke izrezan margarin i miješati dok se ne otopi.
Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg, pa i njih lagano umiješati u fil od griza miješajući ručno pomoću žice ili šuplje kuhače, kako bi krema ostala fina i prozračna.
U dublju tepsiju veličine 32×20 cm složiti jedan red i nanijeti dio fila, otprilike 5 – 6 kašika i tako redom do utroška materijala.
Zadnji sloj kolača, dakle odozgo treba biti fil.
Meni su izašla 4 reda keksa.
Nakon toga kolač ostaviti da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a onda u frižideru.
Za glazuru sve sastojke istopiti na laganoj vatri i preliti po ohlađenom kolaču. Dok se glazura nije stegla posuti sjeckanim orasima.
Nakon što se glazura ohladi i stegne kolač sjeći i poslužiti.
Važno je kuhati na umjerenoj temperaturi da fil ne bi zagorio i konstantno miješati.
U još vrući fil od griza dodati na kocke izrezan margarin i miješati dok se ne otopi.
Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg, pa i njih lagano umiješati u fil od griza miješajući ručno pomoću žice ili šuplje kuhače, kako bi krema ostala fina i prozračna.
U dublju tepsiju veličine 32×20 cm složiti jedan red i nanijeti dio fila, otprilike 5 – 6 kašika i tako redom do utroška materijala.
Zadnji sloj kolača, dakle odozgo treba biti fil.
Meni su izašla 4 reda keksa.
Nakon toga kolač ostaviti da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a onda u frižideru.
Za glazuru sve sastojke istopiti na laganoj vatri i preliti po ohlađenom kolaču. Dok se glazura nije stegla posuti sjeckanim orasima.
Nakon što se glazura ohladi i stegne kolač sjeći i poslužiti.
https://www.najboljikolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar