utorak, 17. travnja 2018.

LATTE MACCHIATO TORTA



Sastojci za biskvit:
140 g margarina ili maslaca
100 ml mlijeka
1 kutija mješavine za čokoladni kolač
3 jaja
2 žlice skuhane jake kave
Sastojci za nadjev:
350 g marelica
6 listića bijele želatine u listićima
3 jaja
90 g šećera
90 ml mlijeka
1/2 l slatkog vrhnja
oko 18 g instant cappuccina (ili praška za ledenu kavu)
Sastojci za ukrašavanje i posipanje:
malo kakaa
50 g prošarane svijetlo-tamne čokolade
Priprema biskvita:
Pripremimo tijesto za čokoladni kolač prema uputama na kutiji, ali dodamo 2 žlice prethodno skuhane, jake kave. Ulijemo u kalup za kolače promjera 26 cm, prethodno namaštenog dna i obloženo masnim papirom. Stavimo na srednju rešetku u pećnicu na 180 C i pećemo oko 30 minuta.
Izvadimo iz kalupa spečeni biskvit i ostavimo ga na rešetki za kolače da se ohladi. Nakon toga stavimo biskvit na pladanj za tortu i uokolo postavimo obruč za tortu.
Priprema nadjeva:
Operemo, osušimo, prepolovimo i očistimo marelice. Rasporedimo ih po torti sa zaobljenim dijelom prema gore. Želatinu omekšamo. Pomiješamo jaja sa šećerom i mlijekom i zagrijemo u vodenoj kupelji. Smjesu konstantno pri srednjoj brzini miješamo električnim mikserom.
Kada smjesa postane kremasta i gusta , lagano ocijedimo želatinu i uz miješanje je rastopimo u vrućoj smjesi od jaja. Ostavimo da se ohladi te redovito promiješamo.
Istučemo od vrhnja čvrsti šlag i umiješamo ga u ohlađenu kremu. Odvojimo dvije trećine kreme i pomiješamo s praškom za cappuccino ili s praškom za ledenu kavu. Polovicu tamne kreme rasporedimo po marelicama i poravnajte.
Sačuvamo 5 žlica svijetle kreme, a ostatak premažemo preko tamne kreme. Ostatak tamne kreme premažemo po tome.
Po površini torte, uz pomoć žličice, razmažemo u obliku valova sačuvanu svijetlu kremu, ostavljajući 1 cm od ruba. Tortu ostavimo 3 sata da se ohladi.
Skinemo obruč za tortu prije posluživanja. Ribežom naribamo čokoladu po površini torte i pospemo s malo kakaa.
http://zlatnirecepti.work

Nema komentara:

Objavi komentar