Ovaj recept jednostavno morate zapamtiti jer sezona gripa i prehlade nam već kuca na vrata. O kurkumi, koja je glavni sastojak ovog prirodnog antibiotika smo pisali nebrojeno mnogo puta.
Od nje možete napraviti ljekovito mlijeko za jačanje imuniteta ili je jednostavno koristiti u kulinarstvu. Ukoliko je pomiješate sa blagotvornim medom dobićete jedan od najsnažnijih prirodnih antibiotiika. Sjajno, zar ne?
Ovaj prirodni antibiotik ima veoma snažno antiupalno dejstvo koje ne samo da ubija bakterije, uzročnike bolesti već ujedno i jača imunitet. Za razliku od sintetičkih antibiotika koje možete kupiti u apotekama ovaj lijek ne iazaziva nikakve neželjene efekte za vašu probavu i crijevnu mikrofloru te je u potpunosti siguran za upotrebu.
Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava među kojiima su antiupalno, antikancerogeno i antioksidantsko.
Konzumacijom meda i kurkume značajno poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crijevima, a sve to je potvrdila i nauka. Ovaj lijek se u ajurvedi koristi preko pet hiljada godina. I zato, sljedeći put kad se razbolite nemojte kupovati lijekove u apoteci već sami napravite svoj antibiotik.
Potrebni sastojci:
– 100 g sirovog meda
– 1 kašika kurkume u prahu
– 100 g sirovog meda
– 1 kašika kurkume u prahu
Pomiješajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i sipajte ih u čistu staklenu teglicu.
Kako koristiti ovaj lijek?
Čim primjetite prve simptome prehlade ili gripa lijek uzimajte na sljedeći način:
Čim primjetite prve simptome prehlade ili gripa lijek uzimajte na sljedeći način:
- Prvi dan – uzmite pola kašičice lijeka svakih sat vremena.
- Drugi dan – uzmite pola kašičice svaka dva sata.
- Treći dan – uzmite pola kašičice tri puta dnevno.
- Drugi dan – uzmite pola kašičice svaka dva sata.
- Treći dan – uzmite pola kašičice tri puta dnevno.
Poželjno je da lijek ne gutate odmah već da ostavite u ustima dok se ne istopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog lijeka svi simptomi nestaju, a možete ga dodati u toplo mlijeko ili čaj.
Izvor: lifepressmagazin
Nema komentara:
Objavi komentar