utorak, 15. siječnja 2019.

ITALIJANSKA KROSTATA



Krostata je čuveni italijanski dezert koja ima bazu tj. koru koja je slična našoj lenjoj piti…samo umesto voćnog fila Italijani stavljaju marmeladu po želji. Ja ne mogu da se odlučim šta je lepše, probajte, pa prosudite sami
Sastojci
225g brašna
100g Šećera ( kristal)
1 jaje + 1 žumance
1/2 kašičice soda bikarbone
125g margarina
300g marmelade po želji
po želji šećera u prahu
Priprema
Ulupati jaja sa šećerom, dodati margarin.
U činiji pomešeti sve suve sastojke i sjediniti sa margarinom i jajima.
Napraviti loptu od testa, uviti je u providnu foliju.
Ostaviti testo oko 2 h u frižideru.

Nakon 2 h izvaditi testo, podeliti ga na dva dela (prvi deo za bazu treba biti veći).
Rastanjiti prvi deo što tanje i postaviti ga u pleh za krostatu.
Odseći višak i izbuškati bazu viljuškom.
Zatim sipati marmeladu preko baze.
Rastanjiti drugi deo testa i kreirati srca, pa pokriti krostatu (tradicionalno se prekriva mrežom od unakrsno poređanih trakica).
Peći krostatu na oko 200 C, oko 35 minuta, dok ne porumeni odozgo i dok ne bude pečena odozdo.
Kada je gotova možete je posuti prah šećerom. Prijatno!
Posluživanje
Krostata se obično služi posle ručka uz kafu ili čaj, ili sutradan uz kafu za doručak.

Nema komentara:

Objavi komentar