nedjelja, 27. siječnja 2019.

Luk je toliko je zdrav da ga je grehota ne jesti – ali pazite kako ga pripremate



Crveni luk je bogat sumpornim spojevima koji su odgovorni za njegov jak miris, ali i za brojne povoljne učinke na zdravlje.
Kardiovaskularne koristi
Postoje znanstveni dokazi da sumproni spojevi u luku djeluju protiv začepljenja krvnih žila te neželjeno gomilanje trombocita. Isto tako, povoljno utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola i triglicerida te poboljšanje stanične membrane u crvenim krvnim zrncima. U tom smisliu luk je odličan u prevenciji srčanog udara, što je rezultat iznimnog sadržaja flavonida u luku.
Koristi za kosti i vezivno tkivo
Istraživanja na ljudima pokazala su da je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju te može imati značajan utjecaj za žene u menopauzi koje su suočene s njezinim gubitkom. Osim toga, ženama koje su prošle menopauzu i svakodnevno ga jedu može smanjiti rizik od prijeloma kuka. U istom istraživanju pokazalo se da kod žena starije dobi, koje su luk jele rijetko (jednom mjesečno), nije bilo toliko koristi od luka. Visok sadržaj sumpornih spojeva povoljno utječe i na vezivno tkivo koje zahtijeva sumpor za formiranje.
Protuupalno djelovanje
Jedinstvena molekula sumpora u luku inhibira aktivnost makrofaga – specifičnih bijelih krvni stanica koje igraju važnu ulogu u imunološkom sustavu i kojima je jedna od obrambenih funkcija pokrenuti cijeli niz upalnih odgovora. Aktivnost makrofaga obično je dobra stvar, ali inhibicija njegove aktivnosti ponekad je presudna kako bi se kronične neželjene upale držale pod kontrlom. Antioksidansi iz luka veliki su protupalni izvor, jer sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u tijelu. Kada je u tijelu manje oksidiranih masnih kiselina, proizvodi manje upalnih procesa i drži razinu upale pod kontrolom.
Zaštita od raka
Pokazalo se da luk smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, čak i kada se konzumira u umjerenim količinama (rak debelog crijeva, grla i jajnika). Ipak, nemojte štedjeti na količinama luka ako želite imati sve zdravstvene pogodnosti ovo povrća. Pokušajte dodati barem jedan cijeli luk kod pripremanja hrane, a u vašoj porciji neka bude barem polovica luka.
Ostale zdravstvene prednosti
Luk se pokazao odličnim u poboljšanju razine šećera u krvi te sprečavanju bakterijskih infekcija. Zajedno sa sumpornim spojevima, atioksidans kvercetin iz obitelji flavonoida ima snažno antibakterijsko djelovanje.
Zanimljivo, u jednoj se studiji pokazalo da svježi, nasjeckati, nekuhani luk imao antibakterijsko djelovanje na neželjene bakterije, ali ako se sjackani luk predugo ostavi na zraku (2 sata) ili se termički obradi na pari preko 10 minuta – gubi većinu povoljnih antibakterijskih koristi.
Zbog toga je jako važan način pripreme i čuvanja luka ako iz njega želite izvući najbolje.
Izvor: net.hr

Čuveni recept profesora Mermerskog: Uništava stanice raka i liječi kompletni organizam!



Ovo je recept za liječenje kompletnog organizma: čisti krvne žile, liječi srce, obnavlja imunološki sustav, čisti jetru, bubrege, sav sustav izlučivanja, također i probavni sistem od patogene mikroflorePoboljšava rad mozga i pamćenje, čuva od infarkta i liječi do ozdravljenja osobe koje su preživjele iste. Sredstvo je i protiv zapaljenja zglobova. Odlično je sredstvo protiv svih vrsta karcinoma. Također regulira tjelesnu težinu.
Recept profesora Mermerskog
Sastojci:
- 400 gr proklijalog žita (pšenice)
- 15 svježih (najbolje neprskanih) limuna
- 12 cijelih glavica (ne režnjeva) svježeg bijelog luka
- 1 kg pravog meda
- 400 gr svježe orahove jezgre
Priprema:
Priprema proklijale pšenice: 400 gr pšenice staviti u prokuhanu staklenu teglu, pa naliti vodom da stoji, najbolje preko noći. Poslije 10-12 sati preko čiste krpe/gaze prosuti vodu i dobro oprati zrnevlje i iscijediti kroz gazu.
U tegli ostaviti iscjeđenu pšenicu. Poslije 24 sata se dobija pšenica s klicama (dužine 1-2 mm.).
Samljeti zajedno proklijalu pšenicu, orahe i očišćene glavice bijelog luka. Samljeti 5 limuna s koricom i sve zajedno izmiješati u emajlirani lonac. Od ostalog limuna uzeti samo sok i miješati sa ostalom masom, dok smjesa ne postane homogena. Dodati med i duže miješati sa drvenom varjačom-kuhačom pa usuti u tegle koje treba čuvati u hladnjaku. Poslije 3 dana smjesa je gotova za konzumiranje.
Doziranje
Ova smjesa se uzima 1-2 jušne žlice 30 min prije: doručka, prije ručka, prije večere i prije spavanja. Konzumirajte je dok ne nestane. Za preventivu – jednom godišnje.
Za liječenje od raka – uzima se na svaka 2 sata!
Recept garantira zdravlje i dug život; čuva svježinu tijela, mladost i energiju, zato što sadrži sve neophodne vitamine, mineralne soli, bioaktivne supstance, proteine, ugljikohidrate i biljne masnoće. Poboljšava rad svih unutrašnjih organa i žlijezda!
Izvor: aura

Najmoćniji prirodni antibiotik ikad: Srednjovjekovni Majstorski tonik – liječi sve bolesti!



Osnovna formula ovog moćnog tonika datira još iz srednjovjekovne Europe, odnosno iz vremena koje je vrvilo od svakojakih bolesti i epidemija. Majstorski tonik za super čišćenje je ustvari antibiotik koji uništava gram-pozitivne i gram-negativne bakterije. Također je i moćna antivirusna i antigljivična formula, povećava cirkulaciju krvi i limfe u svim dijelovima tijela. Biljni je pripravak izbora protiv candide.
Ovaj tonik je pomogao mnogima da se izliječe od raznih virusnih, bakterijskih, parazitskih i gljivičnih oboljenja pa čak i od same kuge!Njegova snaga se ne treba podcjenjivati.
Može izliječiti većinu kroničnih stanja i bolesti. Potiče maksimalnu cirkulaciju krvi, dok čisti krv. Ova formula je pomogla milijunima ljudi kroz stoljeća i protiv najsmrtonosnijih bolesti.
Tajna je u moćnoj kombinaciji vrhunskih prirodnih, svježih sastojaka!
Dakle da rezimiramo, ovaj tonik je učinkovit kod liječenja svih bolesti, uspješno jača imunološki sustav, djeluje kao antivirusni, antibakterijski, antigljivični i antiparazitski lijek. Pomaže kod najtežih infekcija.
Majstorski tonik – recept
Poželjno je nositi rukavice tijekom pripreme, pogotovo tijekom rukovanja s ljutim paprikama jer je teško odstraniti peckanje s ruku! Miris je vrlo jak, oprez, možda vam odmah potakne sinuse na jači rad.
Sastojci:
- oko 7 dl jabučnog octa (kupite najbolje organski)
– ¼ šalice sitno sjeckanog češnjaka
– ¼ šalice sitno sjeckanog luka
– 2 sitno nanajljuće svježe paprike koje možete pronaći (oprezno s čišćenjem – nosite rukavice!!!)
– ¼ šalice naribanog đumbira (đinđer)
– 2 žlice ribanog hrena
– 2 žlice kurkume u prahu ili 2 komada korijena kurkume
Priprema:
Pomiješajte u zdjeli sve sastojke osim octa. Prebacite ih u veliku staklenu teglu od litre. Ulijte u tu teglu jabučni ocat do vrha boce (2/3 tegle nek budu suhi sastojci, a do vrha nalijte octa) Zaklopite i protresite. Ostavite teglu na suhom i hladnom mjestu na 2 tjedna. Svaki dan protresite, možete i više puta.
Nakon 14 dana, dobro protisnite i procijedite kroz cjediljku preko koje stavite gazu za cijeđenje sira. Dobro stisnite gazu da izađe cijeli sok. Ostatak suhe smjese možete koristiti kod kuhanja. Dobivena tekućina je vaš Majstorski tonik. Nema potrebe tonik držati u hladnjaku. Trajnost mu je vrlo duga.
Savjet: Također ga možete koristiti i u kuhinji – pomiješati s maslinovim uljem i takav koristiti kao preljev za salatu ili pirjanje.

Doziranje Majstorskog tonika:
Oprez: okus je vrlo jak, vrlo ljut!
Savjet: Pripremite i pojedite krišku naranče, limuna ili limete nakon tonika da bi olakšali osjećaj peckanja i topline. Staviti tonik u usta, grgljati kratko, progutati. Nemojte ga razrijediti s vodom jer učinak neće biti tako snažan.
Za jačanje imuniteta i protiv prehlade, piti 1 žlicu svaki dan.
Pomalo dođite do pijenja doze od 1 male čaše na dan (veličine čašice za rakiju).
Ako se borite protiv teže ili teške bolesti i infekcije, uzmite tonik 5-6 puta dnevno po 1 žlicu.
Može se koristiti tijekom trudnoće i siguran je za djecu (korištenje manjih doza!) jer su sastojci prirodni i netoksični.
Zdravstvene dobrobiti sastojaka Majstorskog tonika
Češnjak je antibiotik širokog spektra. Za razliku od kemijskih antibiotika koji ubijaju milijune prijateljskih bakterija koje su potrebne vašem tijelu, češnjak samo cilja strane bakterije i čak potiče i povećava vaše zdrave bakterije. Češnjak je također snažno antigljivično sredstvo i doslovno uništava svaki antigen, patogen i bilo koje štetne mikroorganizme ili koji uzrokuju bolesti.
Luk je češnjaku najbliža rodbina i ima sličnu ali blažu akciju. Zajedno su snažan borbeni dvojac.
Hren je moćna biljka za sinuse i pluća. Otvara sinusne kanale i tu povećava cirkulaciju, gdje obična prehlada i gripa najčešće počinju, što se većina doktora složilo.
Đumbir sadrži snažna protuupalna svojstva i snažan je cirkulacijski stimulans.
Ljute paprike su najmoćniji poznati pokretači cirkulacije. Jednostavno šalje antibiotik i svojstva za borbu protiv bolesti drugih biljaka gdje su najpotrebniji.
Kurkuma je najsavršeniji začin, čisti infekcije i smanjuje upalu unutar tijela. Blokira razvoj karcinoma, sprječava demenciju. Posebno je korisna za one koji imaju bolove u zglobovima.
Jabučni ocat – sigurno mora biti nešto jako zdravo u korištenju jabučnog octa ako je otac medicine, Hipokrat, koristio ocat oko 400 godina prije Krista zbog njegovih zdravih svojstava. Govori se da je imao samo 2 lijeka: med i jabučni ocat.
Jabučni ocat je napravljen od svježe zrelih jabuka koje se fermentiraju i prolaze kroz stroge procese da bi se stvorio konačni proizvod.
Ocat sadrži niz vitamina, beta-karotena, pektin i vitalnih minerala kao što su kalij, natrij, magnezij, kalcij, fosfor, klor, sumpor, željezo i fluor.
Pektin u octu je vlakno koje pomaže pri smanjenju lošeg kolesterola i pomaže regulaciji krvnog tlaka.
Potreba za dodatkom kalcija kada počnete stariti je jako poznata.
Ocat pomaže pri izdvajanju kalcija iz namirnica s kojim je pomiješan, što pomaže u procesu održavanja čvrstoće kostiju.
Nedostatak kalija izaziva razne poteškoće uključujući gubitak kose, slabe nokte, lomljive zube, upalu sinusa, i trajno curenje nosa.
Jabučni ocat je pun kalija.
Istraživanja su pokazala da nedostatak kalija rezultira usporenim rastom.
Sve ove poteškoće se mogu izbjeći korištenjem jabučnog octa. Kalij u ovom octu također pomažu u uklanjanju otrovnih otpada iz tijela.
Beta-karoten pomaže u borbi protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, pomaže održavati čvrstoću kože i mladenačkog izgleda.
Jabučni ocat je dobar za one koji žele izgubiti na težini. Pomaže pri razbijanju masti što pomaže u prirodnom načinu smanjenja težine.
Jabučni ocat sadrži jabučnu kiselinu koja je jako korisna u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija.
Ova kiselina otapa naslage mokraćnih kiselina koje se formiraju oko zglobova, i tako pomažu ublažiti bolove u zglobovima.
Ova otopljena mokraćna kiselina se postupno eliminira iz tijela.
Tvrdi se da je jabučni ocat koristan kod poteškoća kao što su zatvor, glavobolje, artritis, slabe kosti, probavne smetnje, visoki kolesterol, proljev, ekcema, upaljenih očiju, kroničnog umora, blagog trovanja hranom, gubitka kose, visokog krvnog tlaka, pretilosti, zajedno s mnogim drugim poteškoćama.
A Majstorski tonik sadrži sve ovo u savršenoj kombinaciji.
Budite zdravi s ovim najmoćnijim prirodnim antibiotikom!
Izvor: atma

LIMUN U MINERALNOJ VODI: NAJMOĆNIJI NAPITAK KOJI TOPI I NAJVEĆE TRBUHE



Kako bi se tvrdoglavih masnih jastučića barem djelomično riješili, a tijelu priuštili detoksikaciju vrijeme je idealno za kuru s popularnom Sassy vodom.
Prošlogodišnji svjetski bestseller ‘Prehrana za vitak struk’ naišla je na brojne poklonice širom svijeta koje su same posvjedočile o velikom učinku sadržaja knjige na njihovo zdravlje i izgled. Autorice, nutricionistica Cynthia Sass i urednica časopisa o zdravlju Liz Vaccariello, odgovoran su duet za revolucionarnu prehranu čija je okosnica voda. Naime nije riječ o običnoj vodi nego napitku čiji su sastojci najjače topilice suvišnih kilograma, tačnije masnih jastučića. Osim toga čarobna voda odgovorna je za revitalizaciju cjelokupnog organizam jer jača kardiovaskularni sustav, a tijelo oslobađa svih nakupljenih toksina.
Sastojci:
– 2 litre vode – 1 kašika naribanog korjena đumbira – 1 tanko narezan krastavac bez kore – 1 limun – 12 listića mente
Priprema:
Limun operite i narežite na kolutiće te svaki blago zarežite po kori, krastavac ogulite i narežite na ploške te dodajte zajedno s limunom u vodu. Đumbir ogulite i naribajte te zajedno s listićima mente dodajte u pripremljenu vodu. Pripravak ostavite preko noći u hladnjaku, sutradan započnite s konzumiranjem na način da se pridržavate ovog plana prehrane:
Doručak – čaša Sassy vode i lagani doručak popu žitarica, nemasnog mlijeka, sjemenki suncokreta ili voća poput ananasa.
Ručak – čaša Sassy vode, riba po mogućnosti pripremljena na pari ili kuhana u vodi i salata s povrćem.
Večera – čaša Sassy vode, riba, kuhani krumpir i zelene mahune.
Kao međuobroke smijete jesti jogurt, bobičasto voće, povrće i svježe voćne sokove, ne kupljene. Ovakvog režima prehrane za vidljive promjene na tijelu potrebno je održavati minimalno četiri dana.
Izvor: aura

SASTOJCI SU ODVRATNI, ALI ovaj napitak doslovno preko noći prži kilograme!



Premda zvuče pomalo nespojivo, ovi sastojci spojeni u napitak otapaju kilograme.O da, sastojci vam se možda neće svidjeti, ali to i dalje ne znači da nisu zdravi i korisni za skidanje kilograma. Štoviše, oni koji su ga probali jamče da ovaj čudesni napitak kilograme topi doslovno preko noći.
Potrebno vam je:
- žlica, po mogućnosti domaćeg jabučnog octa
- prstohvat ljute, mljevene paprike
- kora i sok jednog limuna
Naribajte limunovu koru i prelijte sa 240 ml vrele vode, a nakon deset minuta dodajte ostale sastojke te promješajte prije svakoga gutljaja i pijte prije i nakon svakoga obroka. Nije vam jasno u čemu je tajna? Mljevena paprika korisna je zbog probavljanja hrane, ali i stoga što ubrzava metabolizam. Stimulira sagorijevanje masti, a njen sastav ujedno ubrzava potrošnju kalorija. Ocat pomaže razgradnji masti, a limun usporava taloženje masti.
Izvor: dnevno

Nakon što ovo pročitate više nikada nećete gledati banane istim očima



Sećate li se crtića o Eriku, dječaku koji kada pojede bananu postaje super-heroj? Ovo nije slučajnost, jer je ovo voće zaista moćno!
Banane sadrže tri vreste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osjećaj sitosti dugo traje.
Istraživanja su pokazala da su samo dvije banane dnevno dovoljne za 90-minutni trening. Ipak, energija nije jedina dobrobit ovog čudesnog voća.
DEPRESIJASudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja sprovedenog među osobama koje pate od nekog oblika depresije, banana se može koristiti i kao lijek. Za ovo je zaslužan protein triptofan, koji tijelo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Sljedeći put kada vas bude mučio PMS, zaboravite na pilule protiv bolova, već radije pojedite ovo fantastično voće.
ANEMIJA
Kako obiluju željezom, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomaže kod anemije.
KRVNI PRITISAKOvo južno voće je izvrsno jer sadrži vrlo malo soli, ali dosta kalijuma koji je važan za regulisanje krvnog pritiska. Ako ga redovno konzumirate umanjićete šanse i za moždani udar.
MOZAKTako je, banane utiču na rad mozga, a jedno istraživanje je pokazalo da učenici koji ujutru jednu banane imaju bolju koncentraciju tokom dana.
KONSTIPACIJAKako su bogate vlaknima, banane pomažu da brzo prevaziđete problem zatvora, bez upotrebe laksativa.
MAMURLUKImali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-šejk od banane oslobodiće vas glavobolje dok kažete keks. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirićete želudac, ali i nadoknaditi šećer.
JUTARNJE MUČNINEUmanjićete ih, a možda i potpuno eliminisati ukoliko užinate ovo slasno voće.
UJED KOMARACAKako bi smirili otok od ujeda komarca ili sličnog insekta, na iritirano mjesto utrljajte unutrašnju koru od banane.
ŽIVCIBanane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu.
CRIJEVA
Ovo posve čudotvorno voće se zbog svog mekog sastava koristi i kao dijetalna hrana protiv crijevnih bolesti.
REGULIŠE TEMPERATURUTrudnice na Tajlandu redovno konzumiraju banane kako bi bebama bilo “dovoljno hladno kad se rode”.
U poređenju sa jabukama, banane sadrže četiri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa.
Možda bi, sada kada sve ovo znamo trebalo promjeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tjera doktora iz kuće van.
Izvor: zena

Ovo su namirnice koje povoljno utiču na rad štitne žlijezde!



Tiroidna žlijezda ima izuzetno značajnu funkciju u našem organizmu i veoma je važno da normalno radi. Ako je štitna žlijezda nedovoljno aktivna i dođe do smanjenaja lučenja hormona, možete patiti od hroničnog umora, pospanosti, bezvoljnosti, depresije i sporog varenja.
Osim sintetičkim hormonima, funkciju štitne žlijezde možete poboljšati uravnoteženom ishranom, koja uključuje mnogo biljne hrane i bjelančevina.
Evo namirnica koje utiču povoljno na rad štitne žlijezde:
Svježe voće i povrće
Debljanje je među prvim simptomima hipotireoze. Niskokalorijska hrana i hrana visoke nutritivne vrijednosti poput svježeg voća i povrća temelj su svakog uspješnog programa mršavljenja. Ako je moguće, uključite u svaki obrok svježe voće i povrće. Određene namirnice, kao što su borovnica, višnja, slatki krompir i zelena paprika, bogate su antioksidansima, materijama poznatima po tome što smanjuju rizik od bolesti srca.
Integralne žitarice
Usporeno varenje i lijena crijeva čest su simptom hipotireoze. Namirnice od integralnih žitarica kao što su ovsene pahuljice, hleb, tjestenina i pirinač bogate su bitnim nutrijentima i vlaknima, što može pomoći u regulisanju rada crijeva . Međutim, vlakna mogu ometati apsorpciju sintetičkih hormona štitne žlijezde. Ako su vam propisani, uzimajte lijekove za štitnu žlijezdu nekoliko sati prije ili poslije konzumiranja hrane bogate prehrambenim vlaknima.
Pasulj
Pasulj je značajan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost. Pasulj sadrži bjelančevine, antioksidanse, složene ugljene hidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Bogat je i vlaknima, što može biti korisno, ako patite od sporog varenja.
Orašasti plodovi
Orasi, lješnici, bademi i brazilski orasi bogati su mineralom selenom, koji pomaže funkciji štitne žlijezde. Možete jesti orašaste plodove samostalno ili pomiješane sa salatom ili jogurtom. Što se tiče brazilskih oraščića, dovoljan je jedan ili dva dnevno. Kod drugih orašastih plodova dovoljna je jedna šaka tih plodova dnevno.
Riba
Omega-3 masne kiseline čine masne ribe kao što su divlji losos, tuna ili srdela odličnima za ručak ili večeru. Hipotireoza koja nije prikladno kontrolisana može povisiti nivo LDL-a, zvanog i loš holesterol i povećati rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta, smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je takođe dobar izvor selena, važnog za rad štitne žlezde.
Alge
Alge sadrže visoku koncentraciju joda, osnovnog sastojka potrebnog za funkciju štitne žlijezde. Takođe nude obilje vlakana, kalcijuma i vitamina A, B, C, E i K. Možete ih jesti sa supama, salatama ili u sušiju. Prije nego što povećate unos joda konsultujte se s ljekarom.
Izvor: zdravakrava

ČUDESNI NAPITAK TRAVARA IZ KINE: PIJE SE TRI MJESECA, A ZDRAVLJE SE MOMENTALNO POPRAVLJA!



Za pripremu napitka potrebno je pola veće ili jedna manja cvekla, dvije šargarepe i jedna jabuka.
Napitak od cvekle, šargarepe i jabuke eliminiše loše ćelije u organizmu i usporava njihov rast. Treba ga konzumirati tri mjeseca, a zdravlje se momentalno popravlja.
Za njegovu pripremu potrebno je: pola veće ili jedna manja cvekla, dvije šargarepe i jedna jabuka.
Priprema napitka:
Isjeckati na kriške cveklu, šargarepe i jabuku. Uz pomoć sokovnika, iscijediti sok iz cvekle. Ostaviti da odstoji sat vremena u staklenoj čaši u frižideru. Nakon toga, dodati iscijeđen sok od šargarepe i jabuke. Konzumirati 30-40 minuta prije doručka.
Važno: ne miješati sve komponente odjednom. Prvo se priprema sok od cvekle, koji mora da odstoji neko vrijeme u frižideru u otvorenom staklenom sudu. Na taj način se eliminišu neke štetne supstance cvekle, koje mogu izazvati mučninu, povraćanje, vrtoglavicu. Kada ove supstance dođu u reakciju sa kiseonikom – gube svoja svojstva i ne izazivaju nuspojave.
Ovaj čudesan napitak je veoma efikasan kod sljedećih oboljenja:
– Preventiva razvoja ćelija raka.
– Sprečavanje oboljenja jetre, bubrega, pankreasa, kao i pomoć u izliječenju čira.
– Ojačava imuni sistem, eliminiše toksine, poboljšava rad crijeva.
– Eliminiše loš zadah iz usta.
– Smanjuje menstrualne bolove.
– Pojačava sadržaj eritrocita u krvi i smanjuje nivo holesterola.
– Snižava pritisak i normalizuje stanje krvnih sudova.
– Koristan je kod hipoterioze – tiroidne bolesti, uzrokovanom nedostatkom joda u organizmu.
– Poboljšava ten i podmlađuje, koža postaje zdrava i blistava.
– Veoma je efikasan za gubitak suvišnih kilograma.
Kontraindikacije: urolitijaza, dijabetes, bolesti gastrointestinalnog trakta, dijareja.
Izvor: aura

Čaj koji zasigurno uklanja STRES!



Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje, đumbir je čest sastojak raznih jela i napitaka. Stručnjaci preporučuju da se čaj od korena đumbira, koji obiluje brojnim mineralima i vitaminima, konzumira svakodnevno i tako smanji nivo nakupljenog stresa u organizmu.
Ukoliko vas stomak “zavija od brige”, ključ vašeg problema može biti upravo đumbir. Stomačna kiselina je ključna kod varenja a kada smo pod stresom ovaj proces može biti narušen. Nutricionistkinja Elis Mekintoš tvrdi da đumbir može podstaći digestivnu sekreciju.
“Topla voda u kombinaciji sa limunom i sječenim đumbirom je odličan način da podstaknete varenje. Đumbir je prepun antioksidansom gingerolom koji pomaže u otklanjanju štetnih hemikalija koje proizvodi naše tijelo kada smo zabrinuti, pa đumbir pomaže i kod smanjenja psihološkog stresa” kaže Mekintoš.
Ovo piće također podstiče raspoloženje i poništava negativna osjećanja, te ublažuje ili skroz uklanja stres.
Koristi čaja od đumbira
1. Umanjuje bolest putovanja
2. Reguliše osjećaj nelagodnosti u stomaku
3. Smanjuje svaku vrstu upale, posebno zglobova
4. Smiruje kašalj i prehladu
5. Reguliše cirkulaciju
6. Stavljanjem obloga na stomak, olakšava menstrualne grčeve
7. Ojačava imunitet zato što sadrži antioksidanse
8. Umanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

IZNENADITE SE: Do savršene krvne slike ovom eliksir-bombom



Jedite ga triput dnevno po jednu žličicu prije ili nakon obroka. Jedina je “nuspojava” – značajno poboljšanje krvne slike.
Loša krvna slika, anemija, početak je mnogih zdravstvenih tegoba. Mučite li muku s tim, uz ovaj ćete recept doći do izvrsnih rezultata.
Narodna medicina bilježi više recepata za popravljanja krvne slike, odnosno povećanje hemoglobina u krvi.
Ovaj ljekoviti eliksir provjeren je lijek. Osim što donosi izvrsne rezultate, vrlo je ukusan pa ga možete doživljavati kao desert.
Sve što vam treba je ovo:200 ml meda
- 200 gr oraha
- 200 gr suhog grožđa
- 200 ml soka od mrkve
- 200 ml soka od cikle
- 2 limuna
Priprema:
Dva limuna prepolovite i očistite od koštica pa ih sameljite s korom ili bez (ako su prskani). U to dodajte med, cijeđeni sok cikle i sok cijeđene mrkve pa promiješajte. Na kraju u smjesu dodajte sitno narezane ili mljevene orahe i suho grožđe (grožđice). Dobit ćete oko kilogram ljekovite smjese koju možete čuvati u staklenkama. Jedite ga triput dnevno po jednu žličicu prije ili nakon obroka. Jedina je “nuspojava” – značajno poboljšanje krvne slike
Izvor: dnevno