srijeda, 19. prosinca 2018.

Zdravi kolac sa bananom i jabukom



Još jedna varijanta zdravog kolača bez brašna, sa samlevenim ovsenim i ražanim pahuljicama. Posebnu sočnost i slast daju mu banana i jabuka, a miris začini i mleveni lešnik
Sastojci
1 šolja (2,5 dl) samlevenih ovsenih pahuljica *
3 pune kašike mlevenih lešnika
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice kardamoma
pola kašičice cimeta
3 jaja
1 dl meda*
1 dl jogurta
5-6 kašika maslinovog ulja
2 manje narendane jabuke
1 zrela banana
Priprema
1. Pomešati sve suve sastojke: mlevene pahuljice* (ja sam koristila ovsene i ražane, pola-pola), kašičicu praška za pecivo, mleveni lešnik i začine.
Jabuke narendati i izmešati sa izgnječenom bananom.
2. Belanca umutiti u čvrst šne, dodati med* (ili malteks), pa spatulom izmešati sa žumancima. Sipati i jogurt, ulje i voće pa na kraju lagano sjediniti sa suvim sastojcima.
3. Pleh (30×20 ili manji) obložiti pek-papirom i izliti smesu. Peći u rerni na 180 stepeni.Kolač je mnogo lepši kada se dobro ohladi.
Posluživanje
Kolač je sličan odličnom Agicinom Ovsenom kolaču sa jabukama, ali ipak malo drugačijih sastojaka i pahuljice su samlevene, pa ga pišem za sve one koji vole dodatak orašastih plodova a posebno banane u kolačima, jer mu ona daje i miris i sočnost, čak i kada odstoji.
Može se peći i u kalupu za mafine.
trendistyle.net

Nema komentara:

Objavi komentar