Sastojci
-1 kg brasna
-1 kg brasna
-4 jaja
-naribana korica limuna
-150 ml otopljenog maslaca
-120 g secera
-otprilike 150 ml mlakog mlijek, dodajte po potrebi
-malo mlijeka za kvasac
-naribana korica limuna
-150 ml otopljenog maslaca
-120 g secera
-otprilike 150 ml mlakog mlijek, dodajte po potrebi
-malo mlijeka za kvasac
-kvasca instant
-1/2 zlicice soli
-1/2 zlicice soli
Priprema:
U malo mlakog mlijeka dodajte zlicu secera, zlicu brasna i kvasac, promjesajte i ostavite da zapjeni.
Ostale sastojke istresite u zdijelu i dodajte kvasac.
Ostale sastojke istresite u zdijelu i dodajte kvasac.
Sa mikserom ili rucno izradite glatko tijesto.
Ostavite na toplom da se udvostruci.
Ostavite na toplom da se udvostruci.
Zatim istresite na pobrasnjenu radnu povrsinu i napravite strucu koju kasnije izrezete na kolutice debljine 3-4 cm
Od svakog kolutica napravite lopticu.
Zatim svaku lopticu razvaljajte po duzini i izrezite na trakice.
Nakon toga krenite da motate od ugla sa strane izrezano tijesto.
Urolajte do kraja pazeci da trakice ostanu jedna uz drugu.
Sad napravite vijencic od umotanih trakica.
Zatim svaku lopticu razvaljajte po duzini i izrezite na trakice.
Nakon toga krenite da motate od ugla sa strane izrezano tijesto.
Urolajte do kraja pazeci da trakice ostanu jedna uz drugu.
Sad napravite vijencic od umotanih trakica.
Ostavite malo da odstoji i premazite sa umucenim jajem pomjesano za zlicom mlijeka.
Ostavite jos petnaestak minuta da se odmara zatim pecite u predhodno zagrijanoj pecnici na 180 stepeni. Kod mene je to oko 25 minuta, moram napomenuti da moja pecnica jako brzo pece jer je manja po zapremini i pece na vruci zrak.
Pospite sitnim secerom i posluzite.
trendistyle.net
Nema komentara:
Objavi komentar