utorak, 25. prosinca 2018.

KORA MANDARINE LIJEČI KAŠALJ! ALI, TO NIJE SVE…



Većina nas mandarine uzima zdravo za gotovo. Ogulimo, pojedemo, koru bacimo. No, kora mandarine može se iskoristiti na bezbroj načina. Mi vam donosimo dva, provjereno odlična.
Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u teglu. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40% alkohola. Dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji nedjelju dana na tamnom mjestu. Nakon toga uzimajte po jednu kašiku poslije jela, zajedno sa jednom kašičicom meda. Liječi kašalj i pročiščava grlo.
Zanimljiv način korištenja korice mandarine je pravljenje ušećerenih korica ovog voća.
Evo recepta:
SASTOJCI: 500 – 600 g mandarina, 300 – 400 ml vode, 1 kašičica soli, 350 g kristal šećera, 350 ml vode, još kristal šećera za valjanje korice
POSTUPAK: Ogulite mandarine, sočno meso pojedite, a koricu sačuvajte. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 ml vode i dodajte 1 kašičicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha prolijte vodu, a koricu sačuvajte. Ovo radimo kako bi izvukli gorčinu iz korice, kad radimo s narančama postupak je potrebno ponoviti 3 puta, ali za mandarine je dosta prokuhati ih jednom.
Prokuhanu koricu narežite na tanke prutiće. U drugom loncu pomiješajte 350 g šećera i 350 ml vode te pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri 30 – 40 minuta ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup jako gust.
Oprezno prebacite koricu na rešetku i ostavite je tako da se ocijedi i malo posuši. Potom koricu uvaljajte u dosta kristal šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila.
Suhu pospremite u teglicu ili vrećicu, možete je dodavati kolačima, napicima ili je naprosto grickati kad vam padne šećer u krvi.
Izvor: aura

Fini ‘željezni’ napitak pred kojim bi i Popaj pokleknuo



Razina željeza u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara, željezo je važno zbog stvaranja homoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga. Preporučamo vam stoga ‘željezni’ napitak od 5 vrsta povrća pred kojim bi i Popaj pokleknuo.
Sastojci za ‘željezni’ napitak
- 1 cikla
- 1 jabuka
- 2 mrkve
- pola šalice brokule
- 2 lista kelja
Cikla sadrži fitokemikalije koje potiču detoksifikaciju enzimskoga sustava na način da ubrzavaju otpuštanje štetnih tvari iz organizma, vitamin C kojim cikla obiluje jak je antioksidans.
Izvanredna kvaliteta elementarnog željeza iz cikle pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Tome dopridonose i male količine kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B 12 koji je neophodan za stvaranje eritrocita.
Jabuka će ovom napitku dati potrebnu dozu vode, te slatkoću jer ovo rajsko voće sadrži monosaharid fruktozu, šećer koji izaziva zadovoljenje želje za slatkim prilikom čega ne dolazi do promjene u koncentraciji glukoze u krvi.
Mrkva u ovom napitku zadovoljava sve dnevne potrebe vašeg organizma za vitaminom A, osim toga ovo popularno povrće sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcij pektata koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. Mrkva povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.
Kelj sadrži velike količine vitamina K koji sudjeluje u sintezi faktora za koagulaciju krvi, obiluje vitaminom C koji čak i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a koji pospješuje antioksidativno djelovanje vitamina E te poboljšava apsorpciju željeza.
Brokula spada u najzdravije namirnice svijeta i to zahvaljujući impozantnoj listi zdravih sastojaka. Lutein, dijetalna vlakna, B vitamini i folna kiselina bitni su za održavanje normalne razine kolesterola u krvi, sprječavaju bolesti srca i moždani udar te poboljšavaju zdravlje arterija.Pola šalice svježe brokule dnevno preporuča se za zdravlje organizma.
Priprema ‘željeznog’ napitka
Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Ciklu i mrkvu ogulite te narežite na ploške, isto učinite s jabukom. Listove kelja i brokulu nakidajte na komade.
Svo povrće izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš napitak za dnevnu opskrbu tijela željezom je gotov.
Izvor: zadovoljna

karanfilic kao lijek | klincic | ulje klincica



KARANFILIC BILJKA
Karanfilic ili klincic je još u drevna vremena bio veoma tražena trgovačka roba.Njegov mirisni,osušeni i neotvoreni pupoljak pominje se još u starim kineskim i indijskim spisima 200. godine p.n.e. kao nezameljivi sastojak jelima i veoma moćan lek .U Evropu je stigao zahvaljujući trgovačkim mrežama.Karanfilic biljka se navodi kao glavna zaštita od kuge još u sedmom veku.
KARANFILIC KAO LEK
Glavni sastojak karanfilića, eterično ulje s eugenolom, daje ovom začinu karakterističan ukus i miris. Sadrži i tanine, smolu, sluz i veliki procenat flavonoida koji imaju snažno antioksidativno,protivupalno i antikoagulantno dejstvo.Zahvaljujući ovim lekovitim sastojcima,karanfilic kao lek se koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini preko 2.000 godina.
Evo nekih primera gde je klinčić našao svoju primenu:
Mleveni karanfilic zaustavlja krvarenje i ublažava bol tako što se pospe po rani, dok je u slučaju uhobolje potrebno razblažiti ulje karanfilica sa maslinovim, umočiti u njega kuglice od vate i držati u uhu pola sata.
Ukoliko se nekoliko kapi ulja od karanfilića rastopi u vodi i nakapa u jelo, dobija se moćan prirodni afrodizijak.
U borbi protiv akni ovaj začin se pokazao koristan u kombinaciji s medom i limunom: pomešati po kašičicu mlevenog karanfilića i meda i dodati 3 kapi limunovog soka. Masku naneti na lice, ostaviti da deluje 20 minuta i opratu hladnom vodom. Masaža lica uljem od karanfilića smanjuje nadutost i hidrira kožu.
Ulje klinčića je dobar aromatik i antiseptik: ako se nekoliko kapi razblaži vodom i mućka u ustima, nestaće neprijatan zadah, a pritom će se sprečiti širenje zubnog karijesa i ublažiti zubobolja. Osim toga, karanfilic zacin jača imunitet, poboljšava metabolizam i ublažava reumatske tegobe.
KARANFILIC PROTIV HOLESTEROLA
Daćemo vam odličan narodni recept protiv holesterola i triglicerida.Potrebno vam je 5 grama klinčića i 2 litre vode.Nesamlevene klinčiće stavite u bocu sa vodom i ostavite naredna dva do tri dana u frižideru.Bocu za to vreme treba po par puta protresti tokom dana.Napitak od karanfilica pijte svako jutro i to po jednu manju šoljicu za kafu- najviše do 1 dl dnevno.Kada popijete prvu količinu,nastavite sa još jednom bocom.Nakon dve popijene boce pravi se pauza od mesec dana,kada se terapija sa klinčićem može ponoviti.Iskustva sa ovim receptom su pozitivna i najverovatnije da nećete morati ni praviti drugu turu jer se karanfilic za holesterol pokazao veoma dobro i delotvorno.
KARANFILIC ZA MRSAVLJENJE
Karanfilic stimuliše probavu na način da reguliše rad celokupnog probavnog trakta,pospešuje bolje varenje hrane,ojačava imunitet,poboljšava cirkulaciju i značajno ubrzava metabolizam,sprečava nadimanje,mučninu i ostale stomačne tegobe.U kombinaciji sa đumbirom i cimetom postiže odlične rezultate u topljenju masnih naslaga.
RECEPT ZA SKIDANJE KILOGRAMA
Pomešajte po 30 grama djumbira,klinčića i cimeta.
30 minuta pre doručka uzmite po jednu kašiku mešavine ,razmućenu u 1 – 2 dl vode..
Terapiju ne smete koristiti duže od 30 dana..
KAKO NAPRAVITI ULJE KLINČIĆA
Stavite u teglu 1/4 šolje celih karanfilića i prelitjte sa šoljom maslinovog ulja.
Pokrijte i ostavite da odstoji ceo dan(24h), pa procedite.
Držati ulje klinčića u zatvorenoj teglici u frižideru.
U slučaju opekotina naneti ulje karanfilica jer ublažava bol i sprečava nastanak infekcije. Masaža podstiče cirkulaciju i čini kožu blistavom i mekom.
ČAJ OD KLINČIĆA
2 do 3 karanfilića preliti sa 2,5 dl ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti.
Pije se dva do tri puta dnevno.
Caj od karanfilica rešava probleme s opstipacijom i poboljšava varenje.
KARANFILIC ZACIN U KULINARSTVU
U kulinarstvu karanfilic se korsti kako u slatkim, tako i u slanim jelima. Celi komadi se dodaju u kompote, voćne salate, čajeve, kuvano vino i voćne sokove. Klinčic se obavezno stavlja u pečenja, naročito masno meso jer olakšava probavu. Vrsni kuvari dodaju ga u hleb, peciva, pileću i riblju čorbu, umake i marinade, šunku i kobasice, a odlično se slaže u kombinaciji sa šargarepom, dinjom, cveklom, kiselim kupusom i lukom. Zbog jake arome, dovoljno je jelu dodati 5 celih karanfilića, a ako je reč o mlevenom začinu, onoliko koliko stane na vrh noža.
KAKO JOŠ MOŽETE UPOTREBITI KLINČIĆNeugodan miris iz kuhinje može se ukloniti kuvanjem karanfilića u malo vode.
Prirodan osvezivac prostora možete dobiti ako zabodete desetak karanfilića u koru od celog limuna.
Za dezinfekciju termos boce dovoljno je u čistu bocu ubaciti nekoliko karanfilića, zatvoriti i ostaviti da odstoji nekoliko sati, a potom je ponovo oprati.

JETRA JE ČUVAR ZDRAVLJA: Zaštitite je ovim jednostavnim receptom!




Jetra je jedan od najvažnijih organa, a njena oštećenja mogu znatno uticati na zdravlje, ali i na dugovječnost. Ona ima veoma važnu ulogu kao organ koji “obnavlja” krv te je i organ koji stimuliše probavu. Jetra, takođe, prečišćava krv te eliminiše otpadne materije iz krvotoka.
Na oštećenja jetre najčešće utičemo sami. Konzumiranje nezdrave hrane, izbjegavanje fizičke aktivnosti, konzumiranje alkohola i cigareta štetno je po ovaj organ. Upravo iz navedenih razloga bilo bi dobro da se podvrgnete tretmanu detoksikacije jetre. On je jednostavan, a sastoji se od sledećeg.
Svako jutro prije doručka, popijte kašiku maslinovog ulja pomiješanu sa kašikom svježe iscijeđenog soka od limuna. To je prilično jednostavno, a može vam pomoći da produžite svoj životni vijek. Takođe, smanjite unos alkohola, cigareta, nezdravih namirnica te počnite da upražnjavate fizičku aktivnost.
Maslinovo ulje otvara kanale žučne kese i jetre što stimuliše oslobađanje žuči (važnog učesnika u probavljanju hrane) u crijevima. Limun ima sličan efekat na probavu.
Već nakon mjesec dana ćete osjetiti promjene koje će biti vidljive i na vašoj koži – ten postaje svježiji, a izgled podmlađen. Doći će i do nestanka tamnih kolutova ispod očiju (ukoliko ste ih imali). Problemi s varenjem postaju prošlost, a vi ćete se osjećati energičnije i vitalnije.
Izvor: minimagazin

Ovo niste znali. Lijekovi za najčešće tegobe koji su vam na dohvat ruke



Za lečenje najčešćih zdravstvenih tegoba najbolje je da koristite prirodna sredstva koja se mogu naći u svakoj kuhinji, bašti, ili kućnoj apoteci. Evo nekih od njih.
Aloja
Leči: opekotine od sunca i manje opekotine svih vrsta
Aktivne komponente koje aloja sadrži pomažu da opekotine brže zacele. Najčistiju aloju ćete dobiti ako imate ovu biljku. Odlomite jedan kraj i nacedite sluzavi sok nalik na gel direktno na opekotinu ili ogrebotinu. Odmah ćete osetiti kako prijatno hladi. Ako nemate živu biljku, nije loše da u kućnoj apoteci držite gel u bočici ili tubi.
Pažnja: Aloja nije baš prikladna za unutrašnju primenu. U crevima se pretvara u blag sapun, zbog čega je neki smatraju odličnim lekom protiv teškog zatvora, ali može da izazove i crevne grčeve, zbog čega se takva primena ne preporučuje često.
Soda bikarbona
Leči: gorušicu između obroka
Zbog svoje bazne reakcije, soda bikarbona neutrališe želudačnu kiselinu.
Način primene: pola kašičice sode bikarbone rastvorite u oko pola litra tople vode i pijuckajte polako, u malim gutljajima.
Svež med
Leči: bolove u stomaku, ujede insekata, čireve, opekotine.
Med ima antibakterijska svojstva, pa je zbog toga pogodan za lečenje plitkih kožnih čireva (premazati tankim slojem meda).
Za bolove u stomaku pomešajte jednake delove meda i jabukovog sirćeta – po kašičicu – i razmutite u vodi ili voćnom soku. Ako se ispije ublažava i blagu gušobolju, a zavojima umočenim u ovaj rastvor mogu se lečiti opekotine ili ujedi insekata.
Oprez: deca malađa od godinu dana nikada ne smeju da uzimaju svež med, jer kod njih može da izazove botulizam (opasno trovanje hranom).
Osobe alergične na ujed insekata (oticanje i svrab jezika i usana, otežano disanje, pretrano veliki otok na mestu ujeda) ne mogu se lečiti medom i sirćetom, već moraju hitno da potraže medicinsku pomoć.
Đumbir
Leči: mučninu i mučninu zbog vožnje, kao i mučninu nastalu zbog hemoterapije i drugih medicinskih tretmana.
Primena: mleveni đumbir stavite u čaj, ili žvaćite veoma tanke listiće. Može se nabaviti i u kapsulama, i kao tečni ekstrakt.
Oprez: u manjim dozama je obično bezopasan, ali ima i osoba koje su alergične na đumbir.
Cimet
Leči: zadah iz usta, hrkanje, povraćenje, infekcije
Cimet ima antiseptična svojstva i ubija bakterije.
Upotreba: čaj se pravi tako što se pola kašičice cimeta prelije šoljom ključale vode. Za zadah iz usta, ovako dobijen čaj se pomeša s hladnom vodom i koristi se kao vodica za ispiranje usta.
Nana
Leči: loše varenje, stomačne grčeve, prehladu i grip, zadah iz usta.
Antispazmodičko dejstvo nane ublažava crevne grčeve kod beba i poboljšava varenje kod odraslih. Ako beba još uvek sisa, najbolje je da jak čaj od nane popije majka, oko pola sata pre dojenja, a ako ne sisa, treba joj na cuclu dati čaj dobijen tako što se 1/2 kašičice nane prelije šoljom kipuće vode i ostavi da odstoji oko 10 minuta.
Za navedene tegobe kod odraslih skuva se nešto jači čaj – 1/2 do 2 kašičice nane na šolju kipuče vode – koji se pije topao, eventualno zaslađen medom, ili se koristi kao vodica za ispiranje usta.
Kafa i crni čaj
Leči: Glavobolju, napade astme
Kofein povećava efikasnost lekova za glavobolju koji se prodaju bez recepta, u kojima se često i nalazi kao jedan od sastojaka.
Kafa sa kofeinom može da posluži kao prva pomoć za ublažavanje astme kod odraslih, jer kofein ublažava zapaljenje bronhijalnih puteva i blago ih širi. Preporučena doza je oko tri šolje kafe.
Oprez: previše kafe – pet ili više šolja – može da izazove glavobolju.
Kofein bi trebalo da izbegavaju ili jako ograniče i trudnice i dojilje, jer dovodi do urođenih deformacija i smanjene težine beba.
Jabukovo sirće
Leči: otoke
Kad se primenjuje spolja, kod otoka, modrica i uboja, jabukovo sirće skuplje tkivo i izvlači upalu.
Primena: elastični zavoj umočite u mešavinu jednakih delova jabukovog sirćeta i vode, iscedite suvišnu tečnost, umotajte natekli zglob i držite oko sat vremena. Redovno koristite nekoliko dana, sve dok bol ne umine.
Oprez: kod nekih ljudi nerazblaženo jabukovo sirće izaziva osećaj svraba i pečenja na koži.
Sirovi beli krompir
Liječi: konjuktivitis (upalu očiju)
Upotreba: krompir dobro operite, oljuštite, narendajte i stavite u gazu (ili drugu poroznu tkaninu), pa prenoćite sa takovm oblogom na upaljenom oku.
Oprez: Ako se stanje ne popravi nakon dva ili tri ovakva tretmana, obratite se lekaru. Pored toga, važno je da krompir koji nameravate da stavite na oko pre upotrebe dobro istrljate sapunom i vodom i temeljno operete.
Ulje sa vitaminom E
Liječi: opekotine
Vitamin E je antkoksidant, vraća koži vlažnsot i sprečava starenje kože izajzvano opekotinama od sunca i upotrebom jakih sapuna.
Upotreba: ulje je dosta gusto, pa se najviše preporučuje za manje opekotine, recimo one nastale prilikom kuvanja i pečenja. Za negu kože, utrljava se u vlažnu ili još uvek mokru kožu, nakon kupanja.
Izvor: blic

Razotkrivena velika laž: Nećete vjerovati koja biljka liječi rak iako je predstavljaju kao kancerogenu



Sa ovim otkrićem, uzgajivači sada mogu započeti s proizvodnjom duhana za farmaceutske svrhe, zaključio je.
Istraživači na Sveučilištu Lousiane u Monroeu otkrili su antikancerogene spojeve na mjestu na kojem se to najmanje može očekivati – lišću duhana.
Khalid El Sayed, izvanredni professor medicinske kemije na ULM Farmaceutskom fakultetu, te njegovi ULM kolege Paul Sylvester i Girish Shah nedavno su dobili patent za antikancerogene spojeve u svježem duhanskolm lišću od Ureda za patente i zaštitne znakove proizvođača u SAD-u.
“List i cvijet duhanske biljke sadrže velike količine ključnih aroma sastojaka koji se nazivaju kembranoidi, a u njih su položene nade da se mogu koristiti kao sredstva protiv raka”, rekao je EL Sayed te dodao da je bilo vrlo uzbudljivo otkriti antikancerogene aktivnosti. Ipak, napomenuo je da to ne znači da će ljudi imati jednaku korist iz duhana korištenjem onoga komercijalnog. Nadodao je da je većina antikancerogenog spoja izgubljena tijekom procesiranja komercijalnog duhana.
“Ovaj sastojak se obično ne nalazi u komercijalnom duhanu, zato jer je komercijalni duhan velikim dijelom degradiran u manje spojeve u vremenskom rasponu od godinu dana da bi se na taj način dobio miris tijekom procesiranja i fermentacije”, naglasio je. Kembranoidi se nalaze u voštanoj tvari svježeg duhanskog lišća i pokazuju potencijal za kontroliranje metastatskog raka dojke i prostate, a biljka ih proizvodi kao kemijsku obranu da bi se zaštitila od kukaca i štetnih mikroba. El Sayed je napomenuo da je ideja nastala nakon proučavanja koralja koji imaju mekana tijela, te koji isto tako proizvode kembranoide da bi se zaštitili od predatora.
“Skupljali smo koralje koji imaju mekana tijela i otkrili smo da koriste nešto da bi zadržali predatore na udaljenosti, a ti morski kembranoidi su poznati po svojoj antikancerogenoj djelatnosti, objasnio je dodajući da su zato postali zainteresirani da izoliraju sve sastojke iz listova duhana, a potom su to i učinili. Tako je došlo do odličnog otkrića”, naglasio je voditelj odjela osnovnih farmaceutskih znanosti Karen Briski. “Postoji korisna i zdrava primjena duhana”, poručio je. Za Shaha, inače profesora farmakologije to otkriće bilo je priličan šok i iznenađenje jer duhan mu je poznat kao kancerogen pa ono što se ono što su spoznali kosi sa sadašnjom ogmom.
“Svježi duhan je važan i relevantan posljoprivredni usjev za mnoge države u SAD-u,” kazao je El Sayed. “Sa ovim otkrićem, uzgajivači sada mogu započeti s proizvodnjom duhana za farmaceutske svrhe”, zaključio je.
Izvor: dnevno

Napitak koji će opustiti svaki mišić



Ako vas uslijed vježbanja ili ubrzanog hodanja uhvati grčevi u mišića vjerojatno svome tijelu niste osigurali potrebnu hidrataciju, nužnu za prijenos elektrolita (poput natrija i magnezija) u stanice tijela. U tome vam može pomoći sok od 4 sastojka koje imate u svom hladnjaku.
Elektroliti poput magnezija, natrija i kalcija sprečavaju grčenje mišića, no čaša mlijeka ili jedna banana neće pomoći ukoliko se ono ponavlja uslijed vježbanja ili intenzivnijeg hodanja.
Dobar ‘relaksator’ zgrčenih mišića može biti sok od povrća u kojem glavnu ulogu imaju mrkva, celer, krastavac i brokula.
Svakako biste trebali izbjegavati rafiniranu hranu poput bijelog brašna, bijelog šećera i tjestenine i osigurati dovoljan unos vode.
Napitak protiv grčeva u mišićima
- 2 mrkve
- 1 stabiljka celera
- pola svježeg krastavca
- šalica brokule
Izvor: zadovoljna

Prirodni ljekovi koje možeta napraviti od oraha



Orasi su riznica zdravlja, puna antioksidansa i hranjivih tvari. Od ove hranjive namirnice možete napraviti kulinarske specijalitete, ali i ljekovite pripravke koji će čuvati vaše zdravlje cijele godine.
Orasi u medu za bolju plodnost i potenciju
Orah je prirodni afrodizijak sadrži vitamine B1 i B2 koji tijelu daju energiju, i vitalne elemente koji su bitni za razvoj žlijezda. Bogat je cinkom, koji je važan za normalnu seksualnu aktivnost i rad prostate.
Ima pojačano djelovanje u kombinaciji s medom, koji također obiluje tvarima važnim za muško reproduktivno zdravlje.
U jednakim omjerima pomiješajte mljevene orahe s kestenovim medom i jedite tri žlice mješavine, 3 puta na dan. Da bi se postigli željeni efekti, kura treba trajati najmanje 20 do 30 dana. Ova mješavina je djelotvorna i kod visokog krvnog tlaka i glavobolje.
Mješavina protiv anemije
Ovom smjesom pobijedite anemiju i iscrpljenost. Pripremite smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve dobro izmiješajte i uzimajte jednu žličicu svaka tri do četiri sata.
Orahovo mlijeko protiv čira na želucu
Orahovo mlijeko je lijek koji pospješuje zacjeljivanje čireva na želucu. Za pripremu mlijeka prelijte 20 grama samljevenih oraha s dva decilitra kipuće vode. Dobro promućkajte, procijedite i dodajte veliku žlicu meda. Prije svakog obroka uzimajte pet do šest žličica orahovog mlijeka.
Zeleni orasi za štitnjaču
Mladi zeleni orasi bogati su glavnim gradivnim elementima hormona štitne žlijezde – jodom i tirozin. U kliničkim ispitivanjima je potvrđeno da ulje zelenog oraha značajno povećava razinu tiroksina. Ovaj preparat od zelenih oraha jako je popularan u liječenju hipotireoze prirodnim putem. U jednakom omjeru pomiješajte mljevene zelene orahe (veličine lješnjaka), s medom. Ostavite na tamnom mjestu 30 dana. Uzimajte jednu žličicu dnevno.
Tradicionalna ruska tinktura protiv svih vrsta tumora
Usitnite 150 grama korijena valerijane, 50 grama muškatnog oraščića i 50 grama pupoljaka breze, prelijte s pola litre votke ili rakije, a zatim dodajte 150 grama cjelovitih ljuski zelenih oraha. Pustite da odstoji deset dana. Uzimajte 15 kapi tinkture u 1 dcl vode, tri puta dnevno, pola sata prije obroka.a tamnom mjestu.
Recept za prekrivanje mrlja kod vitiliga
Naberite zelene orahe prije zrenja. Premažite mrlje unutarnjim dijelom ljuske oraha. Tri dana mažite isto mjesto sokom i nastojte da to mjesto ne ispirete vodom. Zelene orahe možete i zamrznuti i spremiti ih do iduće sezone.
Čaj od mladog lišća oraha za čišćenje krvi
Čaj od mladih listova oraha primjenjuje se kao sredstvo za čišćenje krvi. Izvrsno je sredstvo i protiv kožnih oboljenja, šećerne bolesti i žutice, hemoroida, parazita, kostobolje, a zbog niskog postotka natrija preporuča se i bubrežnim bolesnicima. Lišće je nakon branja potrebno osušiti. Pripremite čaj na sljedeći način: dvije žlice osušenog lišća prelijte s dva dcl hladne vode i kuhajte pet minuta. Ostavite poklopljeno petnaest minuta i procijedite. Dnevno možete piti dvije do tri šalice.
Oblozi od resa oraha protiv krvarenja
Dvije šake resa prelijte s litrom kipuće vode i ostavite deset minuta. Ovaj preparat možete koristiti za obloge protiv krvarenja, hemoroide i za vaginalno ispiranje.
Prah za jačanje organizma i zacjeljivanje rana
Sameljite osušene zelene plodove. Za jačanje organizma, dezinfekciju i zacjeljivanje rana uzimajte dvije kašićice praha u tekućine. Za vanjske obloge pomiješajte četiri žličice u čaju od stolisnika i nanesite na ranu.
Sirup od svježih mladih listova za zdravu kožu
Namočite jednaku težinu listova i alkohola i ostavite da odstoji 48 sati. Dodajte toliko meda da dobijete gusti sirup. Uzimajte jednu žlicu prije obroka. Prije otpočinjanja tretmana i uzimanja prirodnih lijekova obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom.
Izvor: alternativa

NOVA METODA IZLJEČENJA: Zasadite svoju bolest u saksiju!



Pronašla sam vrlo zanimljiv tekst na ruskom forumu alternativne medicine. Prvi put se srećem sa ovom metodom izlječenja. Jedino što mogu reći, mislim da je ovdje prisutan psihološki momenat. Ali, može da se proba.
U svakom slučaju, ništa ne košta. Jer sve potiče iz glave, i ako čovjek vjeruje u ono što radi, to je velika moć i prednost u bilo kom poduhvatu, o čemu su se mnogi od vas uvjerili.
Dakle, evo i teksta, prevedenog sa ruskog jezika, čiji je autor N. Holodenko, psiholog, doktor filozofskih nauka. Pa, vi sami odlučite da li je vrijedno pažnje…
Kako zasaditi svoju bolest u saksiju
Izlječiti čovjeka možete na jednostavan način, koji je dostupan praktično svakome. Zasnovan na vijekovima provjerenoj praksi, bolest može biti prenesena sa pacijenta na bilo koji drugi organizam, u ovom slučaju na biljku.
Procedura je jednostavna. Kod bolesne osobe treba uzeti manju količinu njegove tečnosti: gnoja, urina, pljuvačke, znoja, sekreta. Pomiješati sa zemljom i staviti u običnu (manju) saksiju za cvijeće.
Zatim u nju treba zasaditi 2-3 sjemena ili lukovicu biljke, planetarni znak koji se poklapa sa znakom bolesti, i sačekati dok se pojave izdanci visine nekoliko cantimetara. Poslije, pažljivo, zajedno sa korijenom izvaditi biljku, i spaliti je ako je oboljenje povezano sa lučenjem krvi, gnoja, znoja ili sluzi. U svim ostalim slučajevima, biljka se baca u rijeku, niz vodu. Poslije toga, bolest prolazi.
Važno:
Zasaditi biljku treba u vrijeme kada je Mjesec u opadanju. To je period između punog i mladog Mjeseca. U prirodi i u ljudskom organizmu u ovom periodu, javlja se tendencija ka pročišćavanju. Mjesec u opadanju isušuje, izduvava, smanjuje, potencira aktivnost i potrošnju energije. Biljka se ne sadi u subotu, nedelju i rođendan bolesnika. Uništiti biljku takođe treba za vrijeme kada je Mjesec u opadanju.
Biljka se ne sadi u obliku pelcera ili korijena (osim rena), jer tako biljka može da ugine, što nije dobro za bolesnika. Samo u obliku sjemena ili lukovice. Ako sjeme ne proklija, nema nikakve opasnosti po bolesnika.
Da bi se izlječili od bolesti uz pomoć biljke uzgojene u saksiji, neophodno je poznavati planete, koje vladaju bolešću i pronaći odgovarajuću biljku.
Bolesti:
Mjeseca: reumatizam, giht, grčevi, gnojne rane, menstrualni poremećaji, vaške, svrab, lišaj, epilepsija, mjesečarenje, depresija, melanholija, pijanstvo.
Marsa: bolesti ušiju, pluća, jetre, prehlade, hemoroidi, išijas, migrena, nezarastajuće rane, unutrašnja krvarenja, žutica, dizenterija, dijareja, proljevi, zatvori, gangrena.
Merkura: bolesti mozga, nesvjestica, vrtoglavica, mucanje, nerazumni strahovi, stomatološki čirevi, čirevi na koži, akne, bubuljice, fistule.
Jupitera: kardiovaskularne, gastrointestinalne bolesti, bolesti pankreasa, slezine, hipertenzija, angina, očne bolesti, trovanja, muskulatorne bolesti, bolesti lokomotornog sistema.
Venere: polne bolesti, urinarne infekcije, seksualna perverznost.
Saturna: bolesti endokrinog i limfnog sistema, onkološka oboljenje, besplodnost, lupus, psorijaza, multipla skleroza, demencija, prelomi, ekcem, nedijagnostikovane bolesti.
Sunca: opekotine, promrzline, teške infekcije, grip, teška oštećenja srca i očiju, paraliza (kao posljedica trauma i moždanog udara), toplotni i hladni neurodermatitisi, neuroza, toplotni udari, loš metabolizam (uključujući gojaznost).
Biljke:
Mjeseca: anemona, astra, veronika, iris, kamelija, kupus, šargarepa, krastavac, fuksija.
Marsa: artičoka, bosiljak, kopriva, praziluk, rotkvica, rotkva, cvekla, ren, bijeli luk.
Merkur: anis, valerijana, ladolež, dalija, grašak, detelina, paradajz, cikorija.
Jupitera: suncokret, jasmin, kres-salata, susam, limun, nana, maslačak, božur, ruža, ruzmarin, pšenica.
Venere: begonija, karanfil, geranijum, gladiola, lala, hajdučka trava, pasulj.
Saturna: ruzmarin, krompir, celer, mirođija.
Sunca: vrbena, zumbul, kantarion, neven, suncokret, kukuruz, majčina dušica, žalfija.
Dešava se da se bolest ne može definisati i pripisati jednoj ili drugoj planeti. Na primjer, virusni hepatitis sa jedne strane je bolest jetre (Mars), a sa druge infektivna bolest (Sunce). U ovakvim slučajevima, treba koristiti obe biljke, ali saditi ih u različite saksije, ali obavezno u isti dan.
Izvor: uspesnazena