Kopar biljka, poznata i kao mirodjija je izuzetan začin koji poboljšava ukus jelima, ali je i veoma djelotvorna kao lijek.Čaj od kopra olakšava varenje, dezinfikuje usnu duplju, eliminiše stres i nesanicu. Od davnina se zna da se sa morodjijom ljepše spava..
Kopar je vrlo ljekovita biljka koja se koristi vijekovima na cijelom području Balkana ali i šire. Moguće je praviti čaj, tinkturu, začin, te koristiti kao lijek za mnoge bolesti, što možete pročitati u nastvaku.
KOPAR BILJKA KAO ZAČIN
Mirodija ili kopar se najčešće koristi kao popularan začin u kuhinjama širom svijeta, jer sa svojom aromom obogaćuje mnoga internacionalna jela. Njena postojbina je istočna obala Sredozemnog mora, gde se koristila i mirodjija kao lijek protiv mnogih tegoba. Zahvaljujući intenzivnoj aromi i niskoj cijeni, kopar biljka odomaćila se i u našoj kuhinji. Dodaje se mnogim salatama, supama,jelima od mesa, ribe,pečuraka, povrća, uz jaja. Naročito je popularan sos od mirodjije,koje domaćice vrlo rado spremaju.Odnedavno se koriste i razni puteri od mirodije, te alkoholni rastvor ove biljke (esencija od mirodije), koji su visoko koncentrisani i zato ih treba upotrebljavati u veoma malim dozama (u vidu kapljica, jednu do dve na litar tečnosti).Njegova zeljasta stabljika kao i sveži mladi listovi se najviše upotrebljavaju za pripremu,ukusnih jela.Zreo plod kopra sadrži važna esencijalna ulja koja se sastoje od limenena,karvona – čak i do 50 odsto,feldandrena i mnogih drugih supstancija Za liječenje fitoterapeuti preporučuju i čaj od mirodjije ,koji se pokazao kao izvanredno pomoćno sredstvo za mnoge zdravstvene tegobe..Mirodjija latinski naziv -Anethum graveolens .
KOPAR MIRODJIJA KAO LIJEK
Kopar biljka provjereno sprečava nastanak grčeva u stomaku,naime ovaj jeftini i kvalitetni začin ima još brojna ljekovita svojstva. Mirodjija je bogata vitaminima A, C, beta-karotenom, folnom kiselinom, riborlavinima, niacinima… Vitamin A važan je za zdravlje kože i sluzokože,i djeluje preventivno u slučaju karcinoma pluća i usne duplje. Biljka kopak kada je svježa obiluje vitaminom C, koji igra značajnu ulogu u borbi sa infekcijama. Mirodija je prirodan izvor minerala poput kalcijuma,bakra, mangana, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma. Bakar ima važnu ulogu u produkciji nekih enzima, dok kalijum utiče na tjelesne tečnosti i krvni pritisak. Ova biljka je bogata sa antioksidansima i sadrži dijetetska vlakna koja kontrolišu nivo holesterola, sprečava nastanak gasova, nadimanje stomaka i otežano varenje. Čaj od kopra ubrzava peristaltiku creva i važan je sastojak čajnih mješavina protiv opstipacije i za lječenje hemoroida.Eterično ulje mirođije odlično neutrališe neprijatan zadah iz usta, smiruje napetost, opušta nerve, sprečava nesanicu i podstiče bolje lučenje majčinog mlijeka.
ČAJ OD KOPRA ZA BOLJE VARENJE RECEPT
Kopar biljka kao lijek – Po 20 grama plodova od mirodije, anisa, morača, angelike i kima dobro izmješati, pa kašiku čaja preliti sa dva decilitra tek ključale vode. Poklopiti, pa ostaviti da odstoji barem pola sata, nakon čega trebate procijediti i piti nakon jela. Kopar biljka će svakako ubrzati metabolizam i poboljšati varenje..
KOPAR BILJKA ZAUSTAVLJA ŠTUCANJE
Sa 2,5 dl proključale vode preliti četiri male kafene kašike sjemena mirodije ili 2 kafene kašike usitnjene biljke (svježe ili osušene), pa ostaviti poklopljeno 3 do 4 minuta. Procjediti i piti čaj od kopra obavezno nezaslađen.
ULJE OD KOPRA MIROĐIJE UKLANJA NEPRIJATAN ZADAH
Deset kapi eteričnog ulja mirodije staviti na kocku šećera, pojesti i zaliti čašom vode. U slučaju lošeg zadaha preporučuje se i žvakanje svježe mirodije.
ČAJ OD KOPRA MIRODJIJE PROTIV NESANICE
Izmješati 25 grama mirodije, matičnjaka, hmelja i valerijane. Kašičicu smjese preliti sa 2,5 dl provrele vode, zatim poklopiti i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Procediti i piti zaslađeno medom, sat vremena prije spavanja. Kopar biljka će vas umiriti i omogućiti dobar san.
KOPAR BILJKA – UNIVERZALNI RECEPT
Kašičicu mljevene mirodije preliti sa 2,5 dl provrele vode, dobro poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procijediti. Čaj od kopra piti u gutljajima 3 puta dnevno poslije jela, nezaslađen u slučaju želudačnih tegoba i crijeva, a zaslađen ako je reč o oboljenju pluća.
VINSKA TINKTURA OD KOPRA MIRODJIJE
Tri grane mirodije preliti sa 1 dl belog vina, zatvoriti teglu i ostaviti da odstoji pet dana na tamnom mestu. Procijediti i piti po čašicu nakon jela u slučaju otežanog varenja hrane .
Izvor: dijetamesecevemene
Nema komentara:
Objavi komentar