nedjelja, 25. studenoga 2018.

Čuvajte srce: Ova četiri napitka odlična su za zdravlje najbitnijeg organa u našem tijelu!



Bolesti srca su dijelom genetski uslovljena, ali su takođe u velikoj mjeri preventabilna i može se uticati na to da do njih ne dođe. Ovi su napici koju mogu doprinijeti zdravlju vašeg srca.
Sok od nara
Antioksidativna moć nara je zaista velika. Novija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ukusnog soka od nara može zaštiti vaše srce tako što će smanjiti nivo holesterola u krvi i poveća protok krvi do srca. Pijte ga svježeg i bez dodatnih zaslađivača.
Crni čaj
Moćni antioksidanti u crnom čaju unaprjeđuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije. Pijte svjež crni čaj, vruć i bez zaslađivača za njegovo najbolje dejstvo. Nekoliko šoljica ovog čudesnog napitka dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.
Zeleni čaj
Kao i crni čaj, zeleni čaj sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Osnovna razlika između ove dvije vrste čaja jeste da zeleni čaj nije fermentisan. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od oboljevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.
Voda
Dehidratacija može da doprinese izazivanju nezanemarljivog broja rizikofaktora koji su potrebni za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i fali mu tečnosti, krv je gušća, što zahtijeva da srce troši više energije da pumpa krv kroz tijelo. Hronična dehidratacija može rezultirati u hipertenziju t. povišen krvni pritisak, koja se opet poboljšava konzumiranjem vode.
Brojna istraživanja su pokazala da je znatno manji rizik od nastanka srčanih oboljenja povezan upravo sa konzumacijom veće količine vode na dnevnoj bazi. Ne postoji napitak koji bolje hidrira organizam od same vode, a to je odlično za zdravlje vašeg srca. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu svježe cijeđenim limunom i tako joj dajte aromu koja osvježava, a istovremeno i dozu antioksidanata koji su od izuzetnog značaja za zdravlje.
Izvor: namirnice

Tako jednostavno, a toliko dobro: 7 razloga zašto dan započeti sa šoljom tople vode i sokom limuna!



Način kako započinjemo svaki dan je nevjerojatno važan. Bilo da ste mama, trener, pisac, vlasnik preduzeća ili učitelj, pitanje je šta ćete prvo unijeti u tijelo ujutro. Odvojite malo vremena za jedan ritual, još bolje – razvijte naviku zbog koje ćete biti sretniji i zdraviji!
Limunov sok s toplom vodom ispira na čudesan način i jetru i bubrege. Recept je ultrajednostavan – šolja tople (ne vrele vode, jer vrela voda će uništiti vitamin C, mineral zbog kojeg je tu cijela ova priča) + sok iz pola limuna. Koliko ćete tako dobrog učiniti svom tijelu saznajte iz sljedećih redova:
1. Dobar za imunološki sistem – Ok, sve znamo; vitamin C je super protiv prehlade i gripe, ali limun također sadrži i kalij, a on stimuliše rad mozga i nervnog sistema i kontroliše krvni pritisak.

2. Održava pH vrijednosti
 – Održavanje pH vrednosti pomoću pravilne ishrane i načina života spada u najvažnije faktore optimalnog zdravlja. Iako je kiseo, tokom varenja limunove kiseline se metabolišu i proizvode kalijum karbonat koji pomaže neutralisanju suvišne kiselosti i štiti probavni sistem. Alkalno tijelo je zdravo i jako tijelo!
3. Dobar borac protiv viška kilograma – Limun sadrži pektin, probavljiva vlakna zbog kojih se smanjuje želja za hranom. Topla voda stvara osjećaj sitosti i tako smanjuje apetit sa druge strane.
4. Pomaže probavu - Kada govorimo o čišćenju organizma voda je jedan od najboljih, ako ne i najbolji – ali topla voda je još bolji izbor! Ona stimuliše gastrointestinalni trakt (želudac, tanko crijevo i debelo crijevo). Minerali i vitamini u limuni (i limeti) pomažu tijelu da se riješe toksina u probavnom traktu.

5. Djeluje kao diuretik
 – Limunov sok pomaže da izbacimo neželjene sastoje i toksine iz tijela, tj. sprječava zadržavanje tečnosti tako što povećava stopu mokrenja.
6. Čisti kožu – Vimin C je dobar za kožu (zube i kosti). Limunov sok tjera toksine iz krvi koji uzrokuju stvaranje bora.
7. Hidratizuje limfni sistem – Čaša tople vode i limunov sok pomažu započeti dan hidratizovano, znači sprečava dehidrataciju i nadbubrežni umor. Kada je vaše tijelo dehidrirano, ili duboko dehidrirano (nadbubrežni umor) ne može obavljati sve odgovarajuće funkcije, što dovodi do pojave toksina, stresa i zatvor.
Nemojte se iznenaditi ako nakon nekog vremena počnete na jutra gledati mnogo pozitivnije!
Izvor: namirnice.ba

Želite spavati kao beba? Ovih 5 namirnica vam u tome mogu pomoći!



Ako imate problema sa snom, često se budite, ne spavate čvrsto i želite taj problem, barem donekle, riješiti prirodnim putem, onda vam ove zdrave namirnice mogu biti od pomoći, u kombinaciji ili posebno. 90 minuta prije spavanja od njih napravite par laganih zalogaja, ne jačih od 150-200 kalorija i tijelu ćete pomoći da se što prije opusti.
Banana
Zasluženo je na prvom mjestu. Ako postoji neka strogo prirodna namirnica koja može biti alternativa tabletama za spavanje, onda bi to bila banana. Magnezijum kojeg sadrži opustit će mišiće i tako umiriti tijelo.
Čaša toplog mlijeka
Ok, ovo svi znamo! Mlijeko sadrži triptofan, amino kiselinu koja umiruje i sadrži kalcijum koji mozgu pomaže da koristi triptofan. Osim toga, psilozi su zaključili da sama pojava čaše toplog mlijeka djeluje umirujuće na našu psihu.
Med
Bolje od čaše toplog mlijeka pred spavanjem je čaša toplog mlijeka sa kašičicom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.
Pečeni krompir
Jedan mali pečeni krompir neće preopteretiti probavni sistem, ako ga uzmete najmanje sat i pol prije spavanja, a pomoći će vam da bolje zaspite. Sastojci u ovoj namirnici otkloniće kiseline koje ometaju triptofan, amino kiselinu koja umiruje, da djeluje.
Bademi
Samo šaka badema sat do sat i pol prije spavanja dovoljna je za miran san. I bademi sadrže dva relaksirajuća elementa o kojima ovdje govorimo – magnezijum i triptofan.
Izvor: namirnice.ba

Narodni lijekovi protiv kašlja



Hladno vrijeme, snijeg i kiše sa sobom vuku promrzline, mokre noge i prehladu. Naravno, uz prehladu automatski dolazi i kašalj.
Lijek protiv jakog kašlja
U šolju ključalog mlijeka ubacite pola kašičice žalfije. Ostavite da vrije tačno tri minute, a onda dodajte kašičicu masti i pola kašičice sode bikarbone. To sve promiješajte i pijte malim gutljajima. Tokom dana se mogu popiti do tri šolje. Svaka porcija se priprema neposredno prije konzumiranja.
Recept protiv upornog suhog kašlja
Jednu narandžu sitno narežite zajedno sa korom (operite je vodom i soda bikarbonom), pospite šećerom i kuhajte pola sata. Uzimajte kašiku do dvije sirupa čim osjetite napad kašlja.
Jabuke sa lukom protiv kašlja
Narendajte jabuku i luk, pa dodajte med (sve u jednakim količinama). Od ove mase uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.
Sok od luka sa šećerom
Ukoliko kašalj ne prestaje, očistite jednu glavicu crnog luka i pospite je kašikom šećera. Ocijedite sok koji će se pojaviti i pijte po jednu kašiku tri puta na dan, 20 minuta prije jela. Možete napraviti i sok od luka sa medom, koji se pravi u omjeru 1:2, a pije se po jedna kašičica tri do četiri puta dnevno, 30-40 minuta prije jela.
Smokve sa mlijekom protiv suhog kašlja
Vodu od iskuhanih 100 grama suhih smokava i dvije šolje vrele vode držite na tihoj vatri još oko 15 minuta, a onda ostavite da stoji tri sata. Uzimajte po pola čaše dva do tri puta na dan. Ako se radi o bronhitisu, umjesto vode koristite mlijeko.
Šerbet
Jednu šoljicu šećera uspite u šerpu i stavite na tihu vatru. Kada se šećer istopi i dobije lijepu zlatnomrku boju, uspite šoljicu-dvije vode i smanjite temperaturu. Miješajte dok se karamelisani šećer sasvim ne rastopi. Dodajte malo đumbira i limunovog soka. Piju se po dvije kašičice tri puta dnevno.
Lovorov list protiv kašlja
U pola litra vode dodajte 150 grama šećera, a kada provri – dodajte 10 listova lovora i kuhajte još pola sata. Izvadite lovorov list, a smjesu stavite u teglicu ili šolju. Koristite po potrebi.
Izvor: radiosarajevo

Čudo prirode: 13 dobrih razloga zašto je limun voćka koju uvijek trebate imati u kući



Gotovo da nema toga što limun, odnosno sok iz njega, ne mogu da isprave, poboljšaju ili izliječe. Postoje čak i naučni dokazi da limun smanjuje rizik od nastanka kancera i srčanog udara. Pogledajte listu razloga zašto je jako bitno limun uvijek imati u kući:
Pomaže protiv bubuljica
Premažite bubuljice limunovim sokom. Kiselina će doprijeti i do najdubljih naslaga mrtvih ćelija kože i učiniti da pore budu čiste.
Otklanja jutarnju mučninu
Mnoge trudnice osjete olakšanje kada popiju limunadu, sisaju krišku limuna ili dodaju poneku kap u slab crni čaj. Oštar ukus i aroma smanjuju mučninu i smiruju želudac.
Za lijep miris
Limunov sok može da bude odlična zamjena za dezodorans ako se stavi ispod pazuha, jer se bori protiv bakterija koje prouzrokuju loš miris praveći pH vrijednost kože kiselijom.
Pomaže srcu
Kako je bogat vitaminom C, suprotstavlja se slobodnim radikalima u tijelu. Nizak nivo antioksidanasa, a naročito vitamina C, povezani su sa povećanjem rizika od moždanog i srčanog udara, jer slobodni radikali oksidiraju holesterol koji se drži za zidove krnih sudova, što dovodi do začepljenja arterija.
Masna kosa
Tanka, slaba kosa, posljedica je prevelike aktivnosti lojnih žlijezda, najvjerovatnije zbog loše ishrane ili neke bolesti. Limunov sok može da smanji masnoću kose. Ulijte sok jednog limuna u šolju vode i polijte time mokru kosu umjesto završnog ispiranja.
Bubrezi
Citrusna kiselina iz limuna pomaže u prevenciji nastanka bolnog kamena u bubregu – svakog jutra pijte čašu vruće vode u koju ste iscijedili malo limuna. Na taj način, stimulisaćete peristaltiku (talasaste kontrakcije mišića crijevnog kanala koje pomjeraju hranu duž digestivnog trakta), i spriječiti konstipaciju, odnosno zatvor. Takođe, pijući ovaj napitak svakodnevno, ubrzaćete metabolizam.
Zaustavlja štucavicu
Sisajte krišku limuna da biste štucanje držali pod kontrolom.
Borba protiv kancera
Stručnjaci koji se bave kancerom, otkrili su da jedna hemijska komponenta u kori limuna može da spriječi razvoj ćelija raka. Osim toga, sugeriše se da ista supstanca stimuliše jetru da razlaže toksine, uključujući i potencijalne kancerogene. Smatra se da limun aktivira enzim glutation, koji se bori protiv karcinogena u tijelu.
Lakše disanje
Ako se borite sa sinuzitisom, “lijekovi” od limuna mogu da vam pomognu. Isprobajte kombinaciju tople vode i malo ljute papričice za smanjenje sluzi. Ili, pomješajte čašu vode, sok od pola limuna i dosta soli, to sipajte u plitku posudu, nagnite se nad tim najprije na lijevu stranu, lijevom nozdrvom “usisajte” vodu koja bi trebalo da počne da izlazi kroz desnu. Nježno izduvajte nos, pa ponovite postupak na drugu stranu.
Lijek za suha usta
Zbog određenih lijekova, događa se da imamo manjak pljuvačke, što umije da bude neprijatno. Ovaj problem je povezan i sa procesom starenja. Kako biste stimulisali protok pljuvačke, dodajte sasvim malo limunovog soka u vodu i to mućkajte u ustima.
Borba protiv virusa
Nikada nemojte da potcijenite moć vrućeg napitka od limuna u situacijama kada treba da se izborite sa prehladama i gripom. Napitak će smiriti iritaciju i redukovati histamin – hemikaliju koja prouzrokuje upale, začepljen nos, suzne oči …
Šećer u krvi
Razdražljivost, slaba koncentracija, umor i glavobolje simptomi su promjenljivog nivoa šećera u krvi zbog čega žudimo za slatkom hranom. Ako poprskate jelo sa limunovim sokom, smanjićete efekat šećera u krvi za 30 odsto. Korišćenje limunove kore tokom kuhanja osiguraće ravnomjerno raspoređivanje šećera po cijelom krvotoku. Ribu i piletinu poprskajte limunovim sokom, a koru dodajte u supe i salate.
Za vitkost
Limun je odličan za detoksikaciju organizma, pomaže kod izlučivanja suvišne tečnosti i smanjuje celulit. Kao niskokalorična namirnica koja usporava asimilaciju masnoća, može da pomogne pri održavanju idealne tjelesne težine.
Izvor: namirnice.ba

IZRAZITO KORISNO: Činjenice o češnjaku koje sigurno niste znali



Gotovo su svi upoznati sa zdravstvenim prednostima koje nam pruža češnjak, no o ovoj čudesnoj biljci postoji toliko informacija koje je korisno znati…
Okupili smo rijetko poznate činjenice i otkrića o češnjaku koji će vam pomoći da što bolje razumijete ovu biljku te da vam ona što učinkovitije posluži.
● Sirov, svježe nasjeckan ili samljeven češnjak ima najbolji učinak na čovjekovo zdravlje. Ako ne možete podnijeti njegov miris i morate ga skuhati, morat ćete upotrijebiti barem četiri i pol češnja češnjaka kako bi on imao jednaki učinak.
● Iako se češnjak ponekad naziva ‘smrdljiva ruža’, zapravo može izliječiti biljku ruže od napada lisnih ušiju. Jednostavno pomiješajte mljeveni češnjak s vodom i dobivenom tekućinom pošpricajte listove ruže.
● Neugodnog zadaha nakon konzumiranja češnjaka riješit ćete se ako popijete limunov sok ili pojedete nekoliko kriški limuna.
● Miris češnjaka najintenzivniji je nakon što ga nožem usitnimo ili sameljemo.
● Ako češnjak nanesemo na rane, one brže zarastaju. Tijekom Prvog svjetskog rata ovu su metodu naširoko koristili britanski vojnici.
● Nasjeckan sirovi češnjak, kad ga nježno utrljamo na ciljano područje, može suzbiti prištić. Tajna je u moćnom spoju pod imenom alicin, koji češnjak čini jednim od najboljih antioksidansa među namirnicama.
● Proklijali češnjak gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.
● Jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pennsylvaniji pokazalo je da sastojak pod imenom diallyl disulfid u češnjaku može smanjiti stanice raka crijeva. Drugo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Washingtonu pokazalo je da je spomenuti sastojak sto puta učinkovitiji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.
● Koja je idealna količina češnjaka koja će se pobrinuti za vaše zdravlje? Sveučilište u Marylandu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama svježe nasjeckanog češnjaka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta češnjaka; dvije tablete od 200 mg tri puta dnevno ako je riječ o duboko zamrznutom češnjaku; 4 ml dnevno ako govorimo o tekućem ekstraktu češnjaka; 20 ml dnevno tinkture češnjaka ili 0,03 do 0,12 ml tri puta dnevno ako koristite ulje češnjaka.
● Koliko god čudesan bio, češnjak ipak nije za svakoga. Trebali bi ga izbjegavati oni koji koriste lijekove za razrjeđivanje krvi jer češnjak potpomaže zgrušavanje krvi. Također, češnjak se ne bi trebao konzumirati prije operacije.
Izvor: net.hr

Zdrava hrana: 12 namirnica koje će vam smanjiti apetit i pomoći da prevarite glad



Iako možda želite da izgubite nekoliko kilograma viška, gladovanje nije pravi put. Važno je da jedete zdravo i raznovrsno, međutim treba jako dobro pripaziti šta jedete. Tako, mudrim izborom namirnica možete biti siti, a u tijelo unijeti znatno manje kalorija.
Bademi
Po koji put ih hvalimo! Samo šačica badema bogat je izvor antioksidanata, vitamina E i magnezijuma. Bademi povećavaju osećaj sitosti i pomažu u regulisanju tjelesne mase. Ako ste pod stresom, tijelo tada žudi za slatkim i masnim – bademi su i tada najbolje rješenje!
Kafa
Iako od više šoljica kafe možete postati nervozni i razdražljivi, umjerena količina kafe pojačava metabolizam i potiskuje apetit. Tajna je u kofeinu i antioksidansima. Samo nemojte da pokvarite dobre efekte s previše šećera ili šlaga! Probajte, za promjenu, kafu bez dodataka. Osjetite njen pravi ukus!
Đumbir
Po ko zna koji put se ova namirnica nalazi na listi onih koje su dobre za nešto. Vijekovima su mnoge kulture koristile korijen đumbira za dobru probavu. Đumbir djeluje kao stimulans koji daje tijelu energiju i podstiče varenje.
Jabuke
Vrijedi ponoviti da jabuke svih sorti suzbijaju glad jer su pune rastvorljivih vlakana i pektina koji pomažu da se osjećamo puni. Jabuke takođe regulišu nivo šećera i pojačavaju energije u organizmu. Konačno, jabuke zahtijevaju dosta vremena za žvakanje čime tijelo dobija više vremena da shvati da više niste gladni.
Jaja
Istraživanja su pokazala da jaje ili dva za doručak pomažu osećaju sitosti tokom 24 sata više od peciva s istom količinom kalorija. U jednom istraživanju utvrđeno je da su osobe koje su jele jaja konzumirale 330 kalorija manje tokom dana nego osobe koje su dan započele pecivom.
Voda
Nauka tvrdi da ćete apetit ukrotiti sa čašom ili dvije vode! U jednom istraživanju pokazano je da su osobe koje su pile dvije čaše vode prije obroka jele između 75 i 90 manje kalorija u obroku od onih koji nisu pili vodu!
Čorba od povrća
Vruća supa ili čorba od povrća može da vam ukroti glad uz minimalnu količinu kalorija. Pokušajte da pojedete manji tanjir čorbe prije sljedećeg obroka ili, što je još bolje, jednostavno pojedite veliki tanjir čorbe kao glavno jelo!
Zeleni čaj
Opet on! Ako niste ljubitelj kafe, pokušajte sa šoljicom vrućeg zelenog čaja. Zeleni čaj može da vam pomogne da zaustavite potrebu da nešto pregrizete, a nutricionisti tvrde da katehini u zelenom čaju inhibiraju pretvaranje glukoze u masne ćelije, što usporava rast šećera u krvi. A kada je nivo šećera u krvi stabilan, takva je i glad!
Crna čokolada
Volite čokoladu, ali ne možete da se kontrolišete? Pokušajte, ako možete, polako sa dvije kockice tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa. Samo tamna čokolada pomaže u smanjivanju gladi, jer gorak ukus signalizira tijelu da smanji apetit.
Zeleno lisnato povrće
Ako ste u potrazi za visoko hranljivim namirnicama koje će vas držati satima sitim, onda je pobjednik zeleno lisnato povrće. Kelj, špinat, blitva (ako ih jedete sirove ili skuhane s dodatkom maslinovog ulja) uspješno blokiraju i najveću glad.
Cimet
Pospite malo cimeta na žitarice, zobenu kašu, voćnu salatu ili kafu, jer ovaj začin, poput klinčića i đumbira, pomaže da se snizi nivo šećera u krvi, što pomaže u kontroli apetita!
Salata
Ako želite da zadržite glad pod kontrolom, pojedite malu salatu prije obroka. Mala činija povrća dovoljna je da mozak primi signal da ste dobili potrebne kalorije. Budući da je potrebno oko 15 minuta da želudac pošalje signal mozgu da ste puni, počnite s malim salatama prije obroka.
Izvor: namirnice

Još jedna čudesna voćka: 7 neodoljivih razloga da smokve jedete što je češće moguće



Smokva, rajsko voće koje obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore. Biljka koja puno daje a malo joj treba, tek siromašno tlo i pokoja kap vode, hvale vrijedna i namirnica koja je poznata po ljekovitim svojstvima.
1. Visok udio magnezija. Magnezij je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš živčani sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga. Potiče zdravlje i vitalnost, liječi brojne bolesti, te znatno usporava proces starenja. Sušene smokve sadrže trostruko više magnezija nego svježe.
2. Obiluje kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, bakrom te vitaminima B6, C i betakarotenom.Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.
3.Visoki udio prirodnih šećera osigurati će da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije.Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suhih smokava koje sadrže dvostruko više šećera negoli svježe.
4. Suhe smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata i ujedno praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportaše rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok. Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, dišnih organa, žučnog kamenca, mjehura.
5. Sadrže i biljne sterole, kojima je dokazano povoljno djelovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.
6. Brojna istraživanja otkrila su spojeve s potencijalnim antikarcinogenim djelovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje. Ispitivani spojevi u naučnim istraživanjima pokazali su obećavajuće rezultate posebno kada je riječ o karcinomu prostate i kože.
7. Svježa smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera stoga je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati okus smokve savršeno se slaže sa slanim okusima, poput ovčjeg ili kozjeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od peradi. Od svježe smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentirana pića.
Izvor: namirnice.ba

Recept Ljudmile Kim protiv alkoholizma i nikotinske ovisnosti



Uz ovako pripremljen napitak, trajno ćete se riješiti nikotinske i alkoholičarske ovisnosti. Želja za konzumiranjem alkoholnih pića i pušenjem će nestati, ako se pije napitak, pripremljen na sljedeći način…
Uzmite emajliranu šerpu od tri litra. Do polovine je napunite neočišćenim ovsom (sa pljevom). Napunite zatim šerpu do vrha hladnom vodom, stavite je na šporet i kuhajte ovas pola sata na laganoj vatri. Poslije toga procijedite vrelu tečnost u drugu posudu i odmah dodajte 100 grama nevena.
Posudu dobro poklopite i umotajte u ćebe da dugo zadrži toplotu. Neka tako ostane 10-12 sati. Nakon toga procijedite tečnost i pijte po 200 mililitara 3 puta dnevno, prije jela.
Uz ovako pripremljen napitak, trajno ćete se riješitio nikotinske i alkoholičarske ovisnosti.
Izvor: aura

Kako u potpunosti izliječiti dijareju i salmonelozu za 5 sati. Čir na želucu, disbakteriozu crijeva i kolitis za 7 dana! Prvi u svijetu patentirani prirodni lijek ruskog travara od kora nara.



Lijek kojim je iscjeljivao još sam Hipokrat.
1. Dizenterija, dijareja (i ostali stomačni virusi), upala slijepog crijeva nestaju za 5 sati.
2. Salmoneloza – za 5 sati.
3. Čir na želucu – za 7 dana.
4. Disbakterioza crijeva – za 7 dana.
Ne bacajte koru od nara. Osušite je i čuvajte u kućnoj apoteci. Nevjerovatno sredstvo koje će vam pomoći kod svih stomačnih infekcija i oslobodiće vas crijevnih poremećaja. Prava hitna pomoć bez ljekova! U decembru 1999. g. u ruskom listu „Ruski vijesnik“ (v 50-51 (444-445) objavljen je članak „Zaboravljeni Hipokrat i liječenje biljkama“ ruskog travara G.I. Glubokog, gde je napisan recept patentiranog sredstva za izlječenje dizenterije, dijareje, kolere, upale slepog creva (bez hirurške operacije!), salmoneloze – odvarom od suhih kora nara za 5 sati. Patentiranju lijeka (1996. g) prethodila je obavezna provjera u medicinskoj ustanovi i njegova sposobnost inhibiranja patogene bakterije „in vitro“. Slijedi članak iz gorepomenutih novina preveden sa ruskog jezika.
Čudodejstvujući recept ruskog iscjelitelja G.I. Glubokog.:
„Sa moje strane je predložen prvi univerzalni biljni preparat na svijetu, koji efikasno inhibira svi patogene bakterije u cijelom gastrointestinalnom traktu čovjeka, nezavisno od sojeva i mutacije, uključujući i one koje mogu nastati kroz stotine i hiljade godina. Na molbu čitalaca dajem recept pripreme odvara suvih kora nara i njegovu primenu.
Priprema odvara od suhih kora nara:
Odnos suvih kora nara i ključale vode je 1:20. U prethodno ugrijanu toplu šolju ili čašu staviti 10-12 grama suhih kora nara i preliti ih sa 200 ml ključale vode. Pokriti tacnicom. Ostaviti da odstoji 25-30 minuta. Poslije toga može da se pije. Kore ne bacajte. Nakon toga, liječenje je počelo. A šolja sa odvarom treba da stoji pored bolesnika.
Priprema odvara od sušenih kora nara za sve navedene bolesti je ista. Primjena – za svaku bolest je drugačija.
Za izlječenje za 5 sati od: dizenterije, dijareje, salmoneloze, tifusa, kolere, akutnog apendicitisa (zapaljenja slepog creva) odvar konzumirati na sljedeći način:
Nakon što odstoji 25-30 minuta, treba da se popije pola šolje(čaše) odvara. Nemojte ga cjediti. Ponovo poklopite tacnicom. Ako posle 10 minuta osjetite olakšanje i vama je bolje, znači da je u pitanju obični proliv i njegovo liječenje je završeno. Možete slobodno izaći iz kuće, jer proliva (ili zatvora) više neće biti.
Ako posle 10 minuta niste osjetili poboljšanje, znači kod vas je, ili dizenterija, ili dijareja, ili tifus, ili salmoneloza, ili kolera. Potrebno je da ostanete u kući i nakon 3 sata popiti preostalu polovinu šolje odvara. Proces liječenja nastavlja se i u narednih 3 sata. A ozdravljenje nastaje nakon 5 sati od početka lječenja.
Za izlječenje za 7 dana od: čira na želucu, čira na tankom crevu, kolitisa (zapaljenja debelog creva), disbakterioza creva, konzumirati odvar suhih kora nara na sljedeći način:
Nakon što odstoji 25-30 minuta, odvar početi piti. U toku dana popiti polovinu (90-100ml) odvara u 4 puta, u približno jednakim porcijama i u približno jednakim vremenskim razmacima, po 20-25 ml. Početi piti ujutro na prazan stomak, nakon buđenja, a posljednju četvrtu dozu, pred spavanje.
Ne treba piti odvar svaki dan, već svaki drugi. 1,3,5,7 dan – piti, 2,4,6 dan – ne piti. To je dovoljno za kompletno izlječenje. Ako želite nastaviti sa tretmanom, zbog sigurnog izlječenja čira želuca, to možete učiniti posle napravljene pauze od 7 dana poslije prvog tretmana lječenja.
Zapamtite: U procesu lječenja – odvar se ne cijedi. Za vreme lječenja – ne smijete konzumirati alkohol. Odnos kore nara i ključale vode je 1:20. Ovo je važno!
Suština lječenja sastoji se u tome, da se u cijelom gastrointestinalnom traktu stalno poništavaju sve patogene bakterije (zdrave ostaju), i njihovu lokaciju uspješno nastanjuju zdrave, i čovjeku neophodne.
O jedinstvenim svojstvima suhih kora nara znao je još Hipokrat pre 2500 godina. Uspješno je primenjivao odvar za liječenje dizenterije. Pozitivna reakcija je nastajala nakon 5 sati. Pored toga, ovim odvarom je liječio ubojne i ubodne rane. Na ranu se stavljala čista pamučna tkanina umočena u ovaj odvar. Stalno se održavala vlažnom do iscjeljenja rane“
Veoma je važno pridržavati se razmjere sastojaka: Odnos kore nara i ključale vode je 1:20, da ne izazovete kontraindikacije u vidu vrtoglavice, mučnine i glavobolje.
Izvor: uspesnazena